Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Γ. Αρβανιτίδης: Ανοιχτά παραμένουν πέντε κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα

Από το worldenergynews.gr
Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το κατεπείγον Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τοποθετήθηκε σήμερα 17/12/2018 ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και αρμόδιος υπεύθυνος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια συρραφή διαφορετικών ρυθμίσεων, ενεργειακών, περιβαλλοντικών, πολεοδομικών κ.α. θεμάτων των οποίων καθυστερούσε η νομοθέτηση τους, με τα προβλήματα και τις προθεσμίες να συσσωρεύονται επικίνδυνα έως το τέλος του 2018.

 Την ίδια στιγμή υπάρχουν σε εκκρεμότητα πολλά ακόμη ζητήματα ανοιχτά όπως:


• Η εν εξελίξει διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών του ΔΕΣΦΑ μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, όπου ΔΕΝ έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το εργασιακό καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων και ΔΕΝ υπάρχει δέσμευση του Υπουργού για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους μόνιμους υπαλλήλους ΠΡΙΝ την μεταβίβαση των μετοχών. Πρέπει και σε αυτό το θέμα «ο κόμπος να φτάσει στο χτένι»;

 • Η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προειδοποιεί ότι η διαδικασία που έχει προκρίνει η κυβέρνηση και η ΡΑΕ δεν διασφαλίζει την συγχρηματοδότηση του έργου ως κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI) και τον Υπουργό να επιμένει ότι το έργο δεν θα είναι εθνικό έργο αλλά μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί PCI. Οι ρυθμίσεις ωστόσο του αρ. 16 μας βάζουν σε σκέψεις και το ερώτημα παραμένει: Ποιος τελικά θα χρηματοδοτήσει την σύνδεση και ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις; 

Παράλληλα, ο κ. Αρβανιτίδης ζήτησε εξηγήσεις και διευκρινίσεις από τον Υπουργό, για σειρά διατάξεων, οι οποίες έρχονται στο κατεπείγον Νομοσχέδιο και μεταξύ άλλων αφορούν:

• Το κατά πόσο θα επιβαρύνονται και οι μικροί συνιδιοκτήτες εκτάσεων φωτοβολταϊκών από την επιβολή τέλους 3% στα μεγάλα φωτοβολταϊκά.

• Τι ποσά υπολογίζει το Υπουργείο ότι θα κατευθυνθούν ανά έτος στις περιοχές που θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στην μεταλιγνιτική εποχή, με την ανάγκη να παραμένει για ένα πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό απόδοσης και αξιοποίησης των εσόδων από την δημοπρασία των δικαιωμάτων εκπομπών και όχι μόνο την βραχυχρόνια ρύθμιση που φέρνει το Υπουργείο μόνο για τα έτη 2019 – 2020.

 • Την νομοθέτηση του νέου ΙΓΜΕ και την τρίτη κατά σειρά παράταση που δίνει η κυβέρνηση ώστε να μην εκτελούνται εις βάρος του οι δικαστικές αποφάσεις.

Δυστυχώς ο τρόπος νομοθέτησης της κυβέρνησης στα πολύ κρίσιμα ζητήματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, καθυστερήσεις και αναβλητικότητα. Με συνεχείς παρατάσεις, χρονοδιαγράμματα που δεν τηρούνται και υιοθετώντας την λογική «άντε τελευταία στιγμή» να τα προλάβουμε όλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προς κύρωση σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και των ENERGEAN και ΚΑΒΑΛΑ ΟIL για την παράταση της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Θρακικό πέλαγος έως τις 23.11.2020 και τη χρησιμοποίηση της περιοχής «Νότια Καβάλα» ως υπόγειου χώρου αποθήκευσης Φυσικού Αερίου, η οποία έχει υπογραφεί και ήταν έτοιμη από τις 22.11.2018 και έρχεται και αυτή ως κατεπείγουσα και χωρίς τη δυνατότητα κλήσης φορέων για ακρόαση στην Επιτροπή της Βουλής.

Αυτό το κυβερνητικό αφήγημα «τα φέρνουμε γρήγορα γιατί οι προηγούμενοι δεν τα είχαν κάνει σωστά» δεν «περνάει» πλέον σημείωσε ο κ. Αρβανιτίδης καλώντας τον Υπουργό να αλλάξει αυτή την τακτική στα πολύ σοβαρά ζητήματα που χειρίζεται και έρχονται μπροστά μας το 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου