Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Επτά προτάσεις για ανάπτυξη επαγγελματικών Ταμείων

Από το naftemporiki.gr
Τις βασικές της θέσεις για τη βελτίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) παρουσίασε η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα «Η ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης (2ου πυλώνα ασφάλισης) για βιώσιμη λύση του συνταξιοδοτικού προβλήματος».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Νούνης χαρακτήρισε ως νομοτελειακή ανάγκη, αλλά και μονόδρομο, την αναζήτηση μιας αποτελεσματικής, διεθνώς δοκιμασμένης και βιώσιμης λύσης στο πιεστικό ασφαλιστικό πρόβλημα που βιώνει η ελληνική κοινωνία, την ταχεία ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης στη χώρα μας.

Η ΕΛΕΤΕΑ παρουσίασε τις προτάσεις..
που η ίδια έχει υποβάλει τόσο στις αρμόδιες εποπτικές υπηρεσίες όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και στους αρμόδιους επικεφαλής του Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής.

Ειδικότερα η ΕΛΕΤΕΑ προτείνει:

1. Διατήρηση της βασικής φιλοσοφίας του Ν.3029/2002 για τα ΤΕΑ.
2. Ενιαία εποπτεία για ταχύτερη αδειοδότηση νέων ΤΕΑ, αλλά και αναγκαίες μεταβολές προς την κατεύθυνση απλοποίησης των καταστατικών των υφιστάμενων ΤΕΑ. 
3. Η διαχείριση των ΤΕΑ να γίνεται από «οχήματα» που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
4. Νομοθετική ρύθμιση για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση μεταφοράς αποθεμάτων από ομοειδείς δραστηριότητες.
5. Κατάργηση του ελάχιστου ορίου των 100 ατόμων καθώς αυτό περιορίζει την ίδρυση ΤΕΑ από μικρές επιχειρήσεις.
6. Δυνατότητα δημιουργίας «Ανοικτών Ταμείων» (πολυεργοδοτικών και πολυκλαδικών) για ένταξη μεγάλου αριθμού μελών και μείωση του λειτουργικού κόστους.
7. Εκλογίκευση εξόδων εποπτείας που σήμερα κρίνονται ιδιαίτερα υψηλά για φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως είναι τα ΤΕΑ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε στη μεγάλη διείσδυση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης διεθνώς (με συνολικά 43,4 τρισ. δολάρια το 2017) και στην Ευρώπη (συνολικά 155.441 Επαγγελματικά Ταμεία με κεφάλαια 3,8 τρισ. ευρώ το 2016). Επίσης, τόνισε τον ενισχυτικό ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη των οικονομιών των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ελβετία, με τα σωρευμένα κεφάλαια του ενεργητικού τους τα οποία, εκφρασμένα σε ποσοστά ΑΕΠ, προσεγγίζουν ή υπερβαίνουν ακόμα και κατά 100% το ΑΕΠ των χωρών αυτών.

Ο κ. Νούνης παρουσίασε επίσης την πορεία του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια -από το 2002 που εισήχθη η σχετική νομοθεσία μέχρι σήμερα- υπογραμμίζοντας τη φτωχή συγκομιδή των 18 εν λειτουργία ΤΕΑ, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια μόλις 1,4 δισ. ευρώ στις 30/6/2018, ενώ παράλληλα έθιξε τα προβλήματα που εμπόδισαν τη διείσδυση των ΤΕΑ στην αγορά εργασίας.

Τη δυνατότητα δημιουργίας «Ανοικτών Ταμείων» πολυεργοδοτικών και πολυκλαδικών προτείνει μεταξύ άλλων η ΕΛΕΤΕΑ.

Από την έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου