Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια εξοικονομεί 500 εκατ. δολάρια στις ανθρωπιστικές οργανώσεις

Από το worldenergynews.gr
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανισμοί θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια, επιλέγοντας καθαρή ενέργεια έναντι των ορυκτών καυσίμων σε περιοχές πολέμου και καταστροφών, σύμφωνα με report του παγκόσμιου think-tank Chatham House  που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δαπάνησαν περίπου το 5% των κεφαλαίων τους - ή περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια - για ντίζελ πέρυσι και θα μπορούσαν να ..
εξοικονομήσουν 517 εκατομμύρια δολάρια ετησίως χρησιμοποιώντας καθαρότερες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια.
"
Οι ανθρωπιστές λειτουργούν σε σκληρά περιβάλλοντα όπου η σωτηρία ζωών έρχεται πρώτη", δήλωσε ο Owen Grafham από την πρωτοβουλία Moving Energy Initiative (MEI), που διευθύνεται από το Chatham House με έδρα το Λονδίνο.

"Η ενέργεια δεν αντιμετωπίζεται με πολύ σκέψη - το ντίζελ είναι το πρώτο καύσιμο που επιλέγεται επειδή είναι αυτό που οι οργανισμοί είναι συνηθισμένοι να χρησιμοποιούν και είναι γρήγορο να αναπτυχθεί", επεσήμανε σε δήλωση του.

Τα ορυκτά καύσιμα που εκπέμπουν άνθρακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο, να υπεξαιρεθούν από μαχητές ή να πωληθούν στη μαύρη αγορά και μερικές φορές πρέπει να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις για να φτάσουν σε στρατόπεδα που είναι αποκομμένα από το δίκτυο.

Αυτό δημιουργεί το κόστος που οι ανθρωπιστικές ομάδες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, με τους πολέμους, τις διώξεις και άλλες βιαιοπραγίες να έχουν ξεριζώσει 68,5 εκατομμύρια ανθρώπους πέρυσι επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι οργανισμοί βοήθειας ανέφεραν ότι η μείωση των εκπομπών ήταν το κλειδί για την πρόληψη των καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι το κλειδί για τη μείωση των εκπομπών που αλλάζουν το κλίμα στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, καθώς οι κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν το 2015 να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας τους σε "πολύ χαμηλότερα" από 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμούς Κελσίου) πάνω από τους προ-βιομηχανικούς χρόνους και ιδανικά σε 1,5 βαθμούς Κελσίου.

"Η καύση ρυπογόνων καυσίμων επηρεάζει όλο και περισσότερο τους φτωχούς, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα κορίτσια, που βρίσκονται εν μέσω ανθρωπιστικών κρίσεων", δήλωσε ο Sven Harmeling, επικεφαλής του βραχίονα υπεράσπισης του κλίματος της CARE International.

Ενώ η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει αρκετά για να κάνει εφικτή μια πλήρη στροφή στην καθαρή ενέργεια, κάποια ηλιακά έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και οι εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας περιμένουν πολλά περισσότερα να ακολουθήσουν.

Ο μηχανικός Per-Erik Eriksson, από τη μονάδα καινοτομίας των Γιατρών χωρίς σύνορα (Doctors Without Borders MSF), δήλωσε ότι η οργάνωση  έκανε σημαντικές προσπάθειες για να χρησιμοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

"Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι ένας τέτοιος μετασχηματισμός θα μας εξοικονομήσει χρήματα, δεδομένου του τρέχοντος αρχικού κόστους για υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι λειτουργίες μας είναι προσανατολισμένες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και επομένως σιωπηρώς βραχυπρόθεσμες ", δήλωσε.
"
Η επένδυση για λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πάντα ακριβότερες από ό, τι οι λύσεις για γεννήτριες ντίζελ και έτσι υλοποιούνται μετά  αρκετά χρόνια", δήλωσε ο Eriksson από την Αϊτή, όπου ελέγχει τον κλιματισμό με ηλιακή ενέργεια.

Οι ομάδες βοήθειας αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις βασίστηκαν επίσης σε ντίζελ, καθώς πολλοί τοπικοί εργαζόμενοι ή εθελοντές γνώριζαν ήδη πώς να τις χρησιμοποιούν, ενώ η ηλιακή ενέργεια θα ήταν δαπανηρή και απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις.

Σύμφωνα με μια έκθεση Οκτωβρίου του Διακυβερνητικού Κόμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η ανανεώσιμη ενέργεια θα πρέπει να παρέχει το 70-85% της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050 για να παραμείνει σε όριο των 1,5C, έναντι περίπου 25% τώρα.

Περισσότεροι από 190 χώρες συναντώνται στην Πολωνία μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου για να  κανόνες που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού από το 2020 και θα ωθήσουν τις χώρες να ενισχύσουν τα σημερινά σχέδια δράσης για το κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου