Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Μονογραφές για τη σύμβαση ερευνών υδρογονανθράκων στο τεμάχιο του Ιονίου – Έως το τέλος του μήνα η συμφωνία Δημοσίου με «Repsol- ΕΛ.ΠΕ»

Από το energypress.gr
Άλλη μία θαλάσσια περιοχή, η επονομαζόμενη «Ιόνιο», μπαίνει στο τελικό στάδιο πριν την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΔΕΥ και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας της ισπανικής Repsol – Ελληνικά Πετρέλαια ολοκληρώθηκαν και το σχέδιο της σύμβασης απεστάλη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς από την πλευρά του δημοσίου και στελέχη των δύο εταιριών θα μονογράψουν τις προσεχείς μέρες τη σύμβαση προκειμένου αυτή..
να αποσταλεί στο ελεγκτικό συνέδριο. Έπειτα θα ακολουθήσουν οι υπογραφές μεταξύ των δύο πλευρών και τέλος θα πάρουν το δρόμο προς κύρωση από τη Βουλή.

Το θαλάσσιο «οικόπεδο» του Ιονίου έκτασης 6.612 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι το επόμενο μετά από εκείνα της Νοτιοδυτικής και Δυτικής Κρήτης που παραχωρείται μετά τους διεθνείς διαγωνισμούς του περσινού καλοκαιριού. Ως γνωστόν για το συγκεκριμένο τεμάχιο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η Energean Oil & Gas με αποτέλεσμα να προκληθεί διαγωνισμός. Τελικά η εταιρία που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Πρίνου (Καβάλα) και των Καρίς και Τανίν (Ισραήλ) δεν υπέβαλλε προσφορά. Αντίθετα τη συγκεκριμένη περιοχή «χτύπησαν» η Repsol με τα ΕΛ.ΠΕ.

Όπως, λοιπόν, αναφέρουν πηγές έως το τέλος του μήνα θα μονογραφηθεί η σύμβαση και πλέον άλλη μία περιοχή θα μπει στην ερευνητική φάση εντοπισμού κοιτάσματος φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, η Repsol, φέρεται να πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ξεκινήσουν τις σεισμικές έρευνες. Οι Ισπανοί μαζί και με αυτήν την παραχώρηση καθίστανται κυρίαρχοι στις ερευνητικές διαδικασίες της δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου. Ως γνωστόν μαζί με την Energean Oil & Gas έχουν και τις χερσαίες περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.  Μένει να αποδειχτεί αν τελικά τα υπεδάφη των περιοχών θα κρύβουν και τον πολυπόθητο μαύρο χρυσό…   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου