Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Προειδοποιούν για μεγαλύτερες συνέπειες λόγω των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, παγκόσμιοι traders και αναλυτές

Από το energypress.gr 
Οι κυρώσεις σε βάρος των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν ενδέχεται να έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πετρελαϊκή αγορά σε σύγκριση με τα όσα εκτιμούν πολλοί, με την αμερικανική διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ διαρκώς να σφίγγει ολοένα και περισσότερο τον κλοίο, όπως επισημαίνουν κορυφαίοι ενεργειακοί traders παγκόσμιου βεληνεκούς.

Σύμφωνα το World Oil, ενδεχομένως 2 MΜbpd ιρανικού αργού εξαφανιστούν από την παγκόσμια αγορά, όπως σημειώνει..
ο Jeremy Weir, εκτελεστικός διευθυντής της Trafigura Group. Ενώ άλλοι traders μεταξύ των οποίων και οι γνώριμοι Vitol και Gunvor, βλέπουν απώλεια ενός εκατομμυρίου, αριθμός που και πάλι είναι διπλάσιος των αρχικών εκτιμήσεων που συμμερίζονταν πολλοί εντός της πετρελαϊκής αγοράς.

Ειδικότερα, στο συνέδριο Oil and Money στο Λονδίνο, όπου στη λίστα ομιλητών - traders βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο CEO της Gunvor, Torbjorn Tornqvist και o επικεφαλής φυσικού αερίου και πετρελαίου της Glencore, Alex Beard, υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση ως προς τις προβλέψεις για το πως θα κινηθούν οι τιμές πετρελαίου το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον CEO της Gunvor τα futures του αργού πετρελαίου ενδέχεται να φτάσουν τα 100 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους ενώ ο πρόεδρος της Vitol σημείωσε πως διαβλέπει η αγορά πετρελαίου να κυμαίνεται σε 5 με 10 δολάρια λιγότερα μέχρι τον Ιανουάριο.

“Δεν έχουμε πρόβλημα εφοδιασμού, υπάρχει άφθονο πετρέλαιο” για την ώρα, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Taylor. Με τις υφοστάμενες τιμές, η ζήτηση μπορεί να αρχίσει να εξασθενεί, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διατήρηση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν με τη δημιουργία μηχανισμού πληρωμών για την παράκαμψη των κυρώσεων από τις ΗΠΑ δεν θα βοηθήσει τους αγοραστές πετρελαίου, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα στελέχη των εμπορικών επιχειρήσεων.

"Δεν βλέπω καμία πιθανότητα να λειτουργήσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πληρωμών για το Ιράν", δήλωσε ο Beard. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν υπήρχε οτιδήποτε θα μπορούσε να πειράξει τους εμπόρους πετρελαίου να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εφικτό.

Ο Beard ανέμενε ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ο απώτερος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν η "αλλαγή καθεστώτος", η οποία θα χρειαζόταν χρόνο, αν γίνει με συμπίεση των εσόδων του Ιράν από το πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου