Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

SOS των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή - Περιθώριο 12 ετών για... την καταπολέμησή της - Βίντεο

Από το worldenergynews.gr
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν κορυφαίοι επιστήμονες του κόσμου για την κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δώδεκα χρόνια ακόμη για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε κατώτατο όριο από τον 1,5 βαθμό.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι κίνδυνοι όπως..
η ξηρασία, οι πλημμύρες  και οι ακραίες θερμοκρασίες θα επιδεινωθούν.

Η έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το ενδεχόμενο αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες όπως, άνοδο της στάθμης των θαλασσών, εξάπλωση των ερήμων, απώλεια φυσικών οικοτόπων και ειδών, λιώσιμο των πάγων και αύξηση του αριθμού έντονων καταιγίδων που θα επηρεάσουν δραματικά την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Επιπλέον, προστίθεται στην έκθεση, η ολοκληρωτική απώλεια της φύσης θα είναι μεταξύ των μη αναστρέψιμων αυτών συνεπειών που η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει εάν δεν περιοριστούν οι τρέχουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Σημειώνεται, δε, ότι σε μια τέτοια περίπτωση που η οικολογική ισορροπία θα έχει διαταραχθεί πλήρως, η προσαρμογή και γενικότερα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι πλέον πρακτικά αδύνατη.

Σημειώνεται ακόμη πως oι υφιστάμενες δεσμεύσεις, όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, πολλώ δε μάλλον στους 1,5 βαθμούς. Όσο η μείωση των εκπομπών καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις, από τις οποίες πολλές μη αναστρέψιμες και πιο επώδυνα, αλλά και κοστοβόρα τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν στο μέλλον.

«Η τελευταία έκθεση του IPCC δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο καθυστέρησης για την ανάληψη δράσεων προστασίας από την κλιματική αλλαγή. Παρόλα αυτά, δυστυχώς στην Ελλάδα η μάχη ενάντια στη μεγαλύτερη απειλή του 21ου αιώνα, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα σύνθημα.

Τέλος, η ρύπανση του άνθρακα θα πρέπει να μειωθεί κατά 45% έως το 2030 - σε σύγκριση με τη μείωση κατά 20% στη διαδρομή των βαθμών Κελσίου - και να μειωθεί στο μηδέν έως το 2050, σε σύγκριση με το 2075 .

Άνθρωποι ειδικοί πάνω στο θέμα έχουν παρουσιάσει τις θέσεις τους στις κυβερνήσεις για τη διατήρηση της τάξης του 1,5 βαθμού με κύριο όπλο την μετάβαση σε ενεργειακά συστήματα. Η τελική όμως απόφαση είναι επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης για να αρχίσει η φάση της αλλαγής.

 

Συνοψίζοντας η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή επισημαίνει ότι: 


Απαιτείται μείωση των εκπομπών CO2 από τις βιομηχανίες κατά 75-90% μέσω της υιοθέτησης νέων μεθόδων και τεχνολογιών

Χρήση των ΑΠΕ κατά 70-85% μέχρι το 2050

Μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου