Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Η νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Από το bankingnews.gr
Η Γερμανία παραδέχεται ότι χρειάζεται περισσότερα από τη Ρωσία από τον αγωγό φυσικού αερίου Nordstream 2

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οι ΗΠΑ, η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες πολέμησαν κατά της κατασκευής του αγωγού Nordstream 2.

Ο αγωγός Nordstream 2 είναι και ήταν πάντα μια αντίδραση στην εμπλοκή των ΗΠΑ στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, κύκλος ο οποίος ξεκίνησε ..
με την μη κατασκευή του αγωγού South Stream το 2013.

Από την πλευρά της ΕΕ, αλλάζοντας τους κανόνες υπό τους οποίους θα λειτουργούσε ο αγωγός South Stream μετά την υπογραφή των συμβάσεων, ήταν ένας τρόπος απόκτησης μοχλού έναντι της Ρωσίας και της Gazprom. Το ίδιο συνέβη και με τη βοήθεια των διαδηλωτών στο Κίεβο για να ανατραπεί η κυβέρνηση του Yanukovich από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η επιχείρηση αυτή είχε ως στόχο να θέσει τους αγωγούς της Ουκρανίας υπό τον έλεγχο της ΕΕ όπου θα μπορούσαν να υπαγορεύσουν όρους στη Gazprom και να μειώσουν το κέρδος από τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Θα προωθούσε επίσης το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας και δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να κάνει ο Putin  για να εμποδίσει τις ΗΠΑ να τοποθετήσουν πυρηνικά όπλα που θα στοχεύουν τη Ρωσία.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ είναι τόσο εξοργισμένοι με τη Ρωσία και τον Putin για την Ουκρανία. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο John McCain πίεσε τόσο σκληρά για επιβολή κυρώσεων και παροχή όπλων στην Ουκρανία, πριν αποβιώσει.

Προφανώς, ο άλλος λόγο ήταν η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Γιατί αυτό το μάθημα της ιστορίας;

Επειδή η γερμανίδα καγκελάριος A. Merkelς ανακοίνωσε την κατασκευή ενός τεράστιου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Βλέπετε, το LNG  δεν είναι πραγματικά τόσο κερδοφόρο για τους ευρωπαίους πελάτες, διαφορετικά αυτός ο τερματικός σταθμός εισαγωγής θα είχε βρει αρκετούς υποστηρικτές στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, η Merkel προχώρησε σε μια μικρή παραχώρηση στο Trump ρίχνοντας χρήματα σε ορισμένους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG που κάθε προμηθευτής μπορεί και θα χρησιμοποιήσει.

Από πολιτική άποψη, αυτό δεν κόστισε τη Μέρκελ.

Αυτό όμως που αποκαλύπτεται είναι αυτό που δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Gazprom Alexander Medvedev το Μάιο του 2018. 

Ο καθένας πρέπει να ξεχάσει την καταπολέμηση του αγωγού φυσικού αερίου Nordstream 2, επειδή η Γερμανία θα χρειαστεί τον αγωγό Nordstream 3.

Η παραγωγή μειώνεται και στη Νορβηγία και τη Σκωτία. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, η απουσία νέων πεδίων, η παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη προβλέπεται να μειωθεί από 256 δισ. Κυβικά μέτρα ετησίως σε 212 δισ. Κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2020 και 146 δισ. Κυβικά μέτρα ανά έτος έως το 2030.

 Στο μέτωπο της πτώσης της εγχώριας παραγωγής, η ζήτηση φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθεί, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν παλιούς σταθμούς θερμικού άνθρακα και η Γερμανία προετοιμάζεται να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσιά της έως το 2022. 

Έτσι, ναι, η Γερμανία που κατασκευάζει τερματικά εισαγωγής LNG αποτελεί μια ευκαιρία για τις εταιρείες των ΗΠΑ να πουλήσουν στη Γερμανία φυσικό άεριο. 

Αλλά, σημαίνει επίσης ότι η Novatek μπορεί να πουλήσει LNG στη Γερμανία από το τεράστιο κοίτασμα Yamal στη Βαλτική Θάλασσα και εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τις παραδόσεις των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, οι Σαουδάραβες είναι έτοιμοι να αγοράσουν ένα μερίδιο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο επόμενο έργο της Novatek που ονομάζεται Arctic 2 στη Σιβηρία.

Γιατί;

Λοιπόν, θα μπορούσε να είναι μια δωροδοκία για να κρατήσει τους Ρώσους ήσυχους στην υπόθεση Khashoggi,.

Το κόστος μεταφοράς αφορά το παιχνίδι LNG.

Το κόστος μεταφοράς του φυσικού αερίου από το ένα μέρος στο άλλο είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την τελική τιμή και τo ποσοστό κέρδους.

Το ίδιο συμβαίνει και με το arbitrage των ισοτιμιών. 

Και η  αντιπαράθεση του Trump με τη Ρωσία για την αποδυνάμωση του ρουβλίου, ενώ οδηγεί σε υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθιστά χειρότερη την απόκλιση των τιμών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Επίσης, εάν οι ΗΠΑ κερδίζουν  αυτόν τον πόλεμο των κυρώσεων και των δασμών, τότε γιατί ο Trump αναδιπλώνεται για να αποκλείσει το Ιράν από το σύστημα SWIFT των διεθνών μεταφορών ηλεκτρονικού χρήματος;

Η ανακοίνωση του οχήματος ειδικού σκοπού της Ευρώπης καθώς και η δική της εκδοχή της SWIFT της Μόσχας είναι αξιόπιστα αποτρεπτικά για το είδος του οικονομικού εκφοβισμού που χρησιμοποιεί ο Λευκός Οίκος για δεκαετίες.

Αυτό ώθησε τον Putin σε δράση για να οικοδομήσει μια εγχώρια εκδοχή του SWIFT, ενός συστήματος το Κρεμλίνο που υποστηρίζει ότι έχει διεθνή υποστήριξη. 

Οι συναλλαγές που διέρχονται από το σύστημα της Ρωσίας δεν μπορούν και δεν θα παρακολουθούνται από τις οικονομικές αρχές των ΗΠΑ. 

Ο Trump κέρδισε μια μάχη. 

Οι ΗΠΑ θα πωλούν στη Γερμανία φυσικό  αέριο μετά την κατασκευή αυτών των τερματικών σταθμών. 

Όμως, ο μεγάλος νικητής τελικά είναι ο ρωσικός - ιρανικός άξονας που «είδε» την μπλόφα του Trump για τις κυρώσεις, τους δασμούς και τον προστατευτισμό, για να αναστρέψει τα πολιτικά κίνητρα της Γερμανίας στο πλευρό του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου