Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΟΠΕΚ είναι ο παραγωγός ενός πολύ αβέβαιου μέλλοντος

Από το capital.gr
Με την προσοχή να στρέφεται στην αδιαφορία που έδειξε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) προς τον Ντόναλντ Τραμπ, το άλλο μήνυμα του Οργανισμού πέρασε απαρατήρητο το Σαββατοκύριακο.

Η συνεδρίαση της επιτροπής που εποπτεύει την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών πετρελαίου (κυρίως της Ρωσίας) δεν οδήγησε στην αύξηση της παραγωγής που σχεδόν..
απαίτησε ο Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter. Εύλογα η τιμή του πετρελαίου επιδόθηκε σε ράλι μία ημέρα μετά.

Αυτό το Σαββατοκύριακο ήρθε επίσης στο φως της δημοσιότητας το παγκόσμιο Outlook για το πετρέλαιο του ΟΠΕΚ, ήτοι οι ετήσιες προβλέψεις του οργανισμού που είναι γνωστές ως "WOO". Η έκθεση 400 σελίδων στην πραγματικότητα περιγράφει το κύριο γεγονός του Σαββατοκύριακου αρκετά καλά.

Ο ΟΠΕΚ είναι αισιόδοξος για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα:

WOO!
Η αισιοδοξία του ΟΠΕΚ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε έντονα σε σύγκριση με το 2016


Παρόλ' αυτά, ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι το μερίδιό του στα κέρδη θα υποχωρήσει στην πραγματικότητα, τόσο ως ποσοστό όσο και σε απόλυτες τιμές. Στο προηγούμενο WOO, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την προσφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ προβλέποντας πολύ υψηλότερα επίπεδα. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής σε άλλες χώρες όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς, άφησε λιγότερο χώρο για τα βαρέλια πετρελαίου του ΟΠΕΚ. Το ίδιο συνέβη και με τις φετινές προβλέψεις. Για παράδειγμα, η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου - η οποία περιλαμβάνει το σχιστολιθικό πετρέλαιο - προβλέπεται σήμερα στα 8,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023, ποσότητα αυξημένη από τα 4,8 εκατ. βαρέλια στις εκτιμήσεις μόλις πριν από δύο χρόνια. Πρόκειται για μια τεράστια κίνηση.

Ουπς...
Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο θα είναι σταθερή ή φθίνουσα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2020, καθώς οι ανταγωνιστές, όπως το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο, θα πάρουν μερίδιο αγοράς.



Η προβλεπόμενη ζήτηση για το αργό πετρέλαιο του ΟΠΕΚ - και όχι για το υγροποιημένο φυσικό αέριο χαμηλότερης αξίας - φαίνεται ακόμη πιο αδύναμη. Ενώ η ζήτηση για το πετρέλαιο του ΟΠΕΚ συνολικά αναμένεται τώρα να μειωθεί κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα έως το 2023, η ζήτηση για το αργό υποχωρεί κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Με έναν τρόπο, όμως, αυτό συμβαδίζει με την τρέχουσα πραγματικότητα που βιώνει ο οργανισμός. Η ικανότητα του ΟΠΕΚ να αυξάνει την παραγωγή σε σημαντική και βιώσιμη βάση είναι αμφίβολη. Οι ιρανικές κυρώσεις, η κατάρρευση της Βενεζουέλας και η χρόνια αστάθεια της Λιβύης αποτελούν προφανείς κρίσεις στην προσφορά. Όμως, ολόκληρος ο οργανισμός, εκτός των βασικών μελών στην αραβική χερσόνησο, μετά βίας νοείται ως καταλύτης στην επιτάχυνση της παραγωγής. Το ράλι του πετρελαίου τη Δευτέρα ήρθε παρά το ότι η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του οργανισμού, εξέφρασε προθυμία να ανεβάσει την παραγωγή όπως απαιτείται. Η ανησυχία είναι ότι κάθε επιπλέον βαρέλι που παράγει η χώρα είναι ένα λιγότερο στο "μαξιλάρι” της πλεονάζουσας χωρητικότητας.

Όπως γράφουμε στο Bloomberg Opinion εδώ και αρκετά χρόνια, οι χρόνιες αδυναμίες και η έλλειψη ευελιξίας του ΟΠΕΚ τον καθιστούν ακατάλληλο για τον αυτοπροσδιορισμένο ρόλο της διαχείρισης της πετρελαϊκής αγοράς. Υπάρχει πλέον πραγματικός κίνδυνος ότι ένας συνδυασμός αυτών των αδυναμιών, των ιρανικών κυρώσεων και της υπερπαραγωγής που επηρεάζει την προσφορά των ΗΠΑ, θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές σε τριψήφιες απώλειες μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Οποιαδήποτε τέτοια απροσδόκητη έκβαση για τους παραγωγούς θα έβλαπτε τελικά την υγεία της αγοράς πετρελαίου. Θα έπληττε πιθανώς τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ - που αντιπροσωπεύουν ακόμη το μεγαλύτερο μερίδιο κατανάλωσης στον πλανήτη - αρκετά γρήγορα (πράγμα που φοβάται ο Τραμπ). Επιπλέον, αν συνοδευόταν από ένα ολοένα αυξανόμενο δολάριο και έναν εκτεταμένο εμπορικό πόλεμο στις ΗΠΑ, η κατανάλωση πετρελαίου στις αναδυόμενες αγορές - συλλογικά η κινητήρια δύναμη της αύξησης της ζήτησης - θα μπορούσε επίσης να πληγεί καθώς θα ενισχύονται και οι τιμές των τοπικών νομισμάτων. Επιπλέον, μια τρίτη φορά τριψήφιων απωλειών για το πετρέλαιο μέσα σε μια δεκαετία, θα μπορούσε να παράσχει ισχυρό κίνητρο για τον εξηλεκτρισμό.

Όλα αυτά οδηγούν στο να αντιμετωπίζει κανείς τις μακροπρόθεσμες προβολές του ΟΠΕΚ με σκεπτικισμό. Ουσιαστικά, αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται, σκαρφαλώνοντας σχεδόν στα 112 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2040. Περισσότερο από το ήμισυ της αναμενόμενης ανάπτυξης, ωστόσο, θα συμβεί μέχρι το 2025, οπότε αναμένεται μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ. Μόνο στα τέλη του 2020 ο οργανισμός αναμένεται να αρχίσει να ενισχύει το μερίδιο αγοράς του, καθώς η προσφορά θα έχει υποχωρήσει αλλού.

Χμμ ...
Ο ΟΠΕΚ αναμένει να φτάσει σε καλά επίπεδα από τα τέλη του 2020 και μετά


Αυτή δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο ΟΠΕΚ δημιουργεί ένα όραμα με τον εαυτό του ως το τελευταίο "κάστρο” που θα παραμείνει όρθιο, καθώς η ζήτηση θα συνεχίσει να υποχωρεί και οι ανταγωνιστικές χώρες θα ξεμένουν από πετρέλαιο. Ωστόσο, με τα υψηλά επίπεδα ζήτησης τώρα να είναι ένα κοινότυπο θέμα συζήτησης στους πετρελαϊκούς κύκλους, το να γίνει ο παραγωγός του μέλλοντος γίνεται ένας όλο και πιο αβέβαιος στόχος για τον ΟΠΕΚ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι αδυναμίες του εδώ και τώρα θέτουν πραγματικά ερωτήματα για το πόσο καιρό θα υπάρχει ο οργανισμός.

Του Liam Denning

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου