Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Πού πουλάνε γκαζόλαμπες; Συλλήβδην το πολιτικό σύστημα ακριβαίνει το ρεύμα και στέλνει στους πολίτες το λογαριασμό.


Από το greeklignite.blogspot.com
"Σοβαρότατους κινδύνους, αφενός μεν για μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση και αφετέρου για έκρηξη των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας", "κίνδυνος για την επάρκεια ενέργειας έως το 2021 και μεγάλες ανατιμήσεις στα τιμολόγια", "Μελέτη-σοκ" είναι κάποιοι απ' τους χαρακτηρισμούς, που εμφανίστηκαν στο energypress και το euro2day αφορούν παρουσίαση που έγινε την Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018 στο ΔΣ της ΔΕΗ.

Η πιο πάνω εικόνα δημοσιεύτηκε στο energypress και δείχνει την πρόβλεψη του τι θα συμβεί στην Οριακή Τιμή Συστήματος μόλις αποσυρθούν οι 4 παλιές λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και οι 2 κάπως νεότερες λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου. Αυτή την εικόνα να τη μελετήσουν καταρχήν καλά όσοι έχουν..
αλλάξει πάροχο κι έχουν υπογράψει συμβόλαια με "ψιλά γράμματα", που στα ακόμα πιο ψιλά όλο και κάποια ρήτρα ανατίμησης θα βρουν ώστε ο λογαριασμός να μεταβάλλεται ανάλογα μ' αυτό το "εξωτικό" πράγμα, την Οριακή Τιμή Συστήματος. Οριακή Τιμή που ήδη ανεβαίνει πριν αποσυρθούν οι μονάδες, επειδή "ανέβηκε η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2", ανεβαίνει δηλαδή λόγω επιβολής κι άλλου φόρου, λες και δεν φθάνουν οι φόροι που ήδη επιβάλλονται στο ρεύμα.

Εκείνο όμως που είναι εντελώς εξοργιστικό είναι πως αυτά που "ανακάλυψε" ξαφνικά στις 4 Σεπτέμβρη 2018 το ΔΣ της ΔΕΗ, το ιστολόγιο τα έχει γράψει εντελώς αναλυτικά πριν από τρεισήμισι ολόκληρα χρόνια, στις 16/3/2015, λιγότερο από 2 μήνες μετά την τότε εκλογική νίκη του Σύριζα. Ο τίτλος ήταν εντελώς χαρακτηριστικός: Έτσι θα "σκάσει" η εγκληματική ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίας στα χέρια του Σύριζα. Το ΥΠΑΠΕΝ ακούει; Διαβάστε τα ρεπορτάζ, διαβάστε και την ανάρτηση. Και φρίξ'τε ελεύθερα! Καθώς σήμερα είναι πια απολύτως σαφές πως ...
κανείς στο ΥΠΑΠΕΝ και στο τωρινό ΥΠΕΝ δεν άκουσε, προφανώς επειδή κανείς δεν ήθελε ν' ακούσει. 

Φυσικά το ιστολόγιο δεν διάβασε κρυστάλλινη σφαίρα, δεν πήγε σε μέντιουμ και χαρτορίχτρες, απλά έριξε μια ματιά στην περίφημη και ιστορική πλέον Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ. ΝΔ-Πασοκ, που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια και μας χρεοκόπησαν, αλλά κι οι Σύριζα/Ανελ, που 3,5 χρόνια πετάνε χαρταετό και το μόνο που κάνουν είναι να τινάζουν τη λιγνιτική βιομηχανία της χώρας στον αέρα, είναι όλοι τους απολύτως συνυπεύθυνοι γι' αυτό που πρόκειται να συμβεί.

Και να δείτε που στο τέλος θα μας "ξανασώσουν", αυτή τη φορά μάλλον με αμερικάνικο LNG, στέλνοντάς μας τον λογαριασμό που είχε περιγράψει γλαφυρά το 2013 ο καθηγητής Αντ. Φώσκολος. Με τέτοιο πολιτικό σύστημα υπάρχει πλέον ελπίδα σ' αυτή τη χώρα; Πόσο βαθιά πρέπει να ψάξουμε στην κάλπη για να τη βρούμε;

ΥΓ1. Στο περιθώριο των εξελίξεων, ένας 77χρονος συμπολίτης μας στριμώχτηκε μέχρι θανάτου όταν το πρωί της ίδιας Τρίτης πήγε να "εξυπηρετηθεί" στο κατάστημα της ΔΕΗ στη Λάρισα. Μάταια ψάχνει κανείς στο Κέντρο Τύπου της ΔΕΗ, να βρει μια λέξη συγγνώμης. Αλλά κατά τα λοιπά διαρρέουν επιλεκτικά στο energypress στοιχεία της μελέτης που έδειξαν στο ΔΣ, για προφανείς σκοπιμότητες. (Και, για να μην μπερδευόμαστε, πολύ καλά έκανε το energypress και τα δημοσίευσε). 

ΥΓ2. Η διοίκηση της ΔΕΗ μάλλον θα χρειαστεί κάποια στιγμή να εξηγήσει στους μετόχους πού θα έβρισκε λεφτά να επενδύσει στην Τουρκία, αλλά δεν έβρισκε λεφτά να επενδύσει στον ΑΗΣ Αμυνταίου και περίμενε τρίτους να το κάνουν, καταλήγοντας τώρα να "ανακαλύπτει" την αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος σε συνθήκες αγοράς mandatory pool κι όχι target model. Κάπως έτσι τελικά όλοι συλλήβδην στέλνουν στον καταναλωτή εντελώς αδικαιολόγητα "φουσκωμένο" λογαριασμό. Κι όταν η ακόμα κατά 51% δημόσια ΔΕΗ ζημιώνεται, κάποιοι άλλοι προφανώς βγαίνουν ωφελημένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου