Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Το λιώσιμο των πάγων φέρνει νέους δρόμους για το LNG μέσα από τον Αρκτικό κύκλο

Από το worldenergynews.gr
Νέους δρόμους ανοίγει στις ναυτιλιακές εταιρείες και στους εφοπλιστές και ειδικότερα σε αυτούς που ειδικεύονται στην εξαγωγή LNG, το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων που καλύπτουν τον Αρκτικό Κύκλο.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει έντονη ανησυχία από τους οικολόγους για την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι πλοιοκτήτες που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο και άλλα αγαθά το βλέπουν ως ευκαιρία. Μάλιστα για πρώτη φορά φέτος, διέσχισαν..
την περιοχή χωρίς να επιστρατεύσουν τα παγοθραυστικά κερδίζοντας χρόνο και εξασφαλίζοντας προμήθειες από δύσκολα προσβάσιμα πεδία της Σιβηρίας, αναφέρει μεταξύ άλλων σε εκτενές θέμα του το Bloomberg.


Από την πλευρά τους οι οικολόγοι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι αφού η αύξηση της κυκλοφορίας πλοίων μέσω της Αρκτικής αυξάνει την ποσότητα εκπομπής των μαύρων σωματιδίων του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Με την ναυτιλιακή περίοδο μέσω της Αρκτικής να ξεκινάει νωρίτερα και να τελειώνει αργότερα, τα δεξαμενόπλοια θα περνούν περισσότερο χρόνο στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ρυπαίνεται και ο πάγος για αρκετό διάστημα.

Ο επικεφαλής σύμβουλος της Clean Arctic Alliance, Sian Prior υπογράμμισε ότι: «Είναι μια μεγάλη ανησυχία για εμάς. Καθώς ο πάγος λιώνει, βλέπουμε όλο και περισσότερα πλοία».

Ο πάγος αρχίζει να λιώνει στην Αρκτική, καθώς προσεγγίζει η άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο, και στη συνέχεια αρχίζει να δημιουργείται και πάλι προς τα τέλη Σεπτεμβρίου καθώς οι μέρες γίνονται συντομότερες και πιο δροσερές. Συνολικά 5,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου κάλυψαν την Αρκτική τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Snow & Ice που εδρεύει στο Κολοράντο. Μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, η έκταση του πάγου μειώθηκε καθημερινά κατά 65.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με την NSIDC.

"Ο πάγος έχει υποχωρήσει κατά περίπου 10% κάθε δεκαετία τα τελευταία 30 χρόνια", δήλωσε ο Miguel Angel Morales Maqueda, ανώτερος καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στη βόρεια Αγγλία. "Δεν υπάρχει άλλη γνωστή εξήγηση παρά αυτή της κλιματικής αλλαγής. Αν δεν είναι κλιματική αλλαγή, τότε δεν ξέρουμε τι είναι. "

 Στο παρακάτω διάγραμμα, αντικατοπτρίζεται η τάση του μέλλοντος, καθώς αναμένεται σημαντική υποχώρηση των θαλάσσιων πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό και ελεύθερη διέλευση των πλοίων χωρίς παγοθραυστικό.


«Η συνολική απώλεια βαθμού του πάγου επιβραδύνεται από τους ανέμους που πιέζουν τον πάγο προς τα νότια", ανέφερε ο Stroeve σε ένα μήνυμα που έστειλε από ένα ερευνητικό ταξίδι στην Αρκτική. "Πιθανότατα έχουμε ακόμα έναν μήνα παγετού στη θάλασσα. Ο ωκεανός είναι ακόμα αρκετά ζεστός για να λιώσει κάποιο πάγο ακόμη.

Οι εξαγωγείς του LNG εκμεταλλεύονται με την σειρά τους τα ανοικτά ύδατα, κυρίως γύρω από το εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου Yamal LNG στη βόρεια Σιβηρία. Το έργο που ανήκει στην Total, στη Novatek και τους Κινέζους συνεργάτες τους διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένα δεξαμενόπλοια ARC 7 αρκετά ανθεκτικά ώστε να κόβουν τον πάγο που παραμένει στην περιοχή.

Αυτό τους επιτρέπει να πλέουν χωρίς τη βοήθεια των παγοθραυστών δυτικά προς την Ευρώπη όλο το χρόνο και ανατολικά στην Ασία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Τα επόμενα χρόνια, θα ανοίξουν περισσότερες διαδρομές για να πλεύσουν τα πλοία χωρίς παγοθραυστικό.

Ομως η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότεροι δρόμοι στον Αρκτικό Κύκλο θα ανοίγουν για τα κανονικά σκάφη, όπως εξάλλου και για τα παγοθραυστικά. Επίσης οι δρόμοι πάνω από τον Βόρειο Πόλο μπορεί να ανοίξουν για τη ναυσιπλοΐα τουλάχιστον για κάποια περίοδο του χρόνου και κυρίως για την καλοκαιρινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου