Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Φόβοι οτι θα πάει πίσω ο διαγωνισμος για τα ΕΛΠΕ - 8 υποψήφιοι αποτιμητές εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο ΤΑΙΠΕΔ

Από το energypress.gr 
Σκηνικό καθυστέρησης στη πορεία του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ, διαμορφώνουν οι αντιδράσεις των εργαζομένων που χθες εμπόδισαν τους εκπροσώπους της ελβετικής Glencore να επισκεφτούν τα διυλιστήρια σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο.

Τις ανησυχίες αυτές μεταφέρουν στο "Energypress" και κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, που δεν αποκλείουν, να πάει προς τα πίσω η ανακοίνωση..
της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους δύο μνηστήρες, δηλαδή Glencore, και Vitol. Αν και αυτή τοποθετούνταν αρχικά στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, εφόσον οι αντιδράσεις συνεχιστούν, δεν αποκλείεται να μετατεθεί προς τα τέλη του έτους, ανάλογα πάντα με το κλίμα που θα επικρατεί.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν προχωρά η προεργασία για τη διαγωνιστική διαδικασία των ΕΛΠΕ, με πιο πρόσφατη εξέλιξη την εκδήλωση ενδιαφέροντος από συνολικά 8 υποψήφιους αποτιμητές.

Ανάμεσα τους ελεγκτικές εταιρείες, τράπεζες και σύμβουλοι, εκ των οποίων εντός του πρώτου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου, το ΤΑΙΠΕΔ, θα επιλέξει τον αποτιμητή για το διαγωνισμό. Δουλειά του θα είναι να παράσχει όλες τις απαραίτητες αναλύσεις, μαζί με τη σχετική τεκμηρίωση των εκθέσεων αξιολόγησης, και να υποβάλει έκθεση στο ΤΑΙΠΕΔ για την αποτίμηση των ΕΛΠΕ.

Στο ταμπλό του χρηματιστηρίου πάντως, το 50,1% του ελληνικού ομίλου αποτιμώνταν χθες στα 1,1 δισ ευρώ (2,2 δισ ήταν η κεφαλαιοποίηση όλου του ομίλου).

Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι αυτό, όσο το τι θα συμβεί με τις επιτόπου επισκέψεις των εκπροσώπων των Glencore και Vitol σε Ασπρόπυργο, Θεσσαλονίκη, και Ελευσίνα, και ενώ είχε προηγηθεί η είσοδος των δύο "μνηστήρων" στο virtual data room (VDR) των ΕΛΠΕ. Δηλαδή τη ψηφιακή βάση δεδομένων, όπου έχουν αναρτηθεί στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τον όμιλο.

Χθες, εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ, εμπόδισαν, όπως είχαν προαναγγείλει, τους εκπροσώπους της Glencore να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις, πρώτα της Ελευσίνας και στη συνέχεια του Ασπρόπυργου. Το ίδιο προφανώς θα συμβεί και τις επόμενες ημέρες, οπότε είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη στελεχών της ολλανδικής Vitol.

Στις επισκέψεις, που αποτελούν συνέχεια της παρουσίασης από τα ΕΛΠΕ τον Ιούλιο σε κεντρικό ξενοδοχείο, των οικονομικών τους μεγεθών προς τις δύο εταιρείες, τα ξένα στελέχη επρόκειτο να ξεναγηθούν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του ομίλου.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν σενάρια για το πως θα ξεπερασθεί το συγκεκριμένο εμπόδιο. Στο καλό για την πορεία του διαγωνισμού σενάριο, οι αντιδράσεις θα πάνε πίσω τα χρονοδιαγράμματα το πολύ για ένα μήνα. Στο κακό, μπορεί η αναβολή να πάρει περισσότερο καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου