Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός πώλησης των ΕΛΠΕ – Πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσληψη fairness adviser

Από το energypress.gr
Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει ο διαγωνισμός για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων, με τους δύο διεκδικητές Glencore και Vitol να έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την αξιολόγηση των οικονομικοτεχνικών στοιχείων.

Παράλληλα και το ΤΑΙΠΕΔ, που τρέχει τον διαγωνισμό, δημοσιοποίησε και την πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανάθεση του έργου..
εκπόνησης γνωμοδοτήσεων σχετικά με το δίκαιο και εύλογο της συναλλαγής (Fairness Opinion) αναφορικά με τη διαδικασία πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ. Οι ενδιαφερόμενες εταιρίες, πιστωτικά ιδρύματα, θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο Ταμείο μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη πρόσκληση, που σχετίζεται με τις τελικές διαδικασίες του διαγωνισμού είχε ανακοινώσει και για την ανάθεση του έργου της ανεξάρτητης αποτίμησης. Η συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία είναι η 14η Αυγούστου.

Οι προσκλήσεις αυτές φανερώνουν πως πια η πώληση βαίνει προς την κρισιμότερη της φάση. Οι Vitol και Glencore θα κληθούν να προτείνουν τα τιμήματα για την απόκτηση του 50,1%

Εξάλλου, και σύμφωνα με πληροφορίες οι παρουσιάσεις των μεγεθών στο VDR έχουν γίνει στους εκπροσώπους των δύο ξένων πολυεθνικών και απομένουν πια οι επιτόπιες επισκέψεις τους στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων.

Όπως αναφέρουν πηγές, οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν από το ΤΑΙΠΕΔ μάλλον κατά το διάστημα από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και αρχές Οκτωβρίου να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους, ενώ όπως έχει επισημανθεί δεν αναμένεται η άφιξη άλλου επενδυτή που θα συστήσει κοινοπρακτικό σχήμα με κάποια από τις δύο εταιρίες. Σενάρια φέρουν το ενδεχόμενο εισόδου και funds στο πλάι των επενδυτών, αν και για την ώρα οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις θέλουν το τίμημα για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου ανέρχονται στο ύψος του 1 με 1,2 δις. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ πουλά ποσοστό 20% από το 35,48% των μετοχών που κατέχει στα ΕΛ.ΠΕ και η POH (Όμιλος Λάτση) το 30,1% από το 45,47% των μετοχών του ομίλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου