Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Bob Dudley: Ο CEO που ανάστησε την BP οκτώ χρόνια μετά τον όλεθρο του Μεξικού

Από το newmoney.gr
Κέρδη πέρα από κάθε προσδοκία ανακοίνωσε για το β' τρίμηνο η BP, καταφέρνοντας έτσι να δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στους επενδυτές για το ισχυρό χρηματοοικονομικό προφίλ του ομίλου, που παράλληλα, ανακοίνωσε και το κλείσιμο της μεγαλύτερης συμφωνίας που εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Αποφεύγοντας τα απογοητευτικά κέρδη που πεισματικά ταλαιπωρούν..
ανταγωνιστές της όπως η Royal Dutch Shell και η Exxon Mobil, BP ανακοίνωσε πως κινείται πλέον με το βλέμμα στην ανάπτυξη.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η εταιρεία έκανε τιτάνιες προσπάθειες να αποτινάξει τις συνέπειες της μοιραίας εκείνης έκρηξης στην πλατφόρμα άντλησης πετρέλαιο στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και την πτωτική πορεία ολόκληρης της βιομηχανίας. Τώρα ο Βob Dudley σημειώνει ότι θα χτίσουν πάνω σε όλη αυτή τη σκληρή δουλειά, μέσω της απόκτησης αμερικανικών assets σχιστολιθικού πετρελαίου σε ένα deal ύψους 10,5 δισ. δολ.

Με στόχο να ικανοποιήσει τους μετόχους, η BP αύξησε την πληρωμή του μερίσματος την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2014, ενώ δεσμεύθηκε επίσης να διατηρήσει σταθερές τις ετήσιες δαπάνες, να συνεχίσει τις επαναγορές μετοχών και να διατηρήσει τα χρέη σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε σήμερα με την τετραπλασιασμό της κερδοφορίας κατά το β' τρίμηνο.

«Τα κέρδη μας δικαιολογούν την εξαγορά», αναφέρει και ο αναλυτής της Brewin Dolphin, Iain Armstrong, που κατέχει μετοχές της BP. «Η ρευστότητα εξακολουθεί να είναι ισχυρή και η πίεση από τις πληρωμές για τον Κόλπο του Μεξικού, μειώνονται». Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η BP κατέβαλε 2,4 δισ. δολάρια σε πρόστιμα (από τα συνολικά 3 δισ. δολ.) για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Την ίδια ώρα, το μπρεντ ξεπέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι το β' τρίμηνο του έτους για πρώτη φορά εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Αν και οι τιμές του είναι ακόμα πολύ μακριά από τις ημέρες των 100 δολ./βαρέλι, οι επενδυτές αναμένουν πως οι εταιρείες θα έχουν σημαντικά κέρδη, τιθασεύοντας παράλληλα τα κόστη και τις δαπάνες.

Ωστόσο, οι άλλες πετρελαϊκές δεν φάνηκαν ικανές να επωφεληθούν απο αυτό το γεγονός, με τη Shell να ανακοινώνει κέρδη χαμηλότερα των προσδοκιών και Exxon Mobil και Chevron να ακολουθούν ανάλογη πορεία. Η μοναδική, πέραν της BP, που φάνηκε να ξεφεύγει από το ολισθηρό μονοπάτι, η Total.

H πορεία του Dudkey προς την κoρυφή της BP

Στις 23 Ιουνίου 2010, ο Dudley διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Οργάνωσης Αποκατάστασης της ΒΡ για την Ακτή του Κόλπου του Μεξικού, η οποία συνεργάζεται με οργανώσεις για τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού που επηρεάζει πέντε αμερικανικές πολιτείες. Ως επικεφαλής της οργάνωσης, επέβλεπε τις εργασίες καθαρισμού στον Κόλπο, τη συνεργασία με τις αρχές, την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις δραστηριότητες της BP γύρω από την καταστροφή και την ανάλυση των ζημιών που προκλήθηκαν.

Στις 27 Ιουλίου 2010, η BP ανακοίνωσε ότι ο Dudley διαδέχθηκε τον Tony Hayward ως γενικός διευθυντή ςτου ομίλου της BP, ενώ την 1η Οκτωβρίου 2010 ο Dudley μπήκε και στο διοικητικό συμβούλιο.

Τον Μάρτιο του 2013, δόθηκε στο Dudley έδρα στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft.

Τον Απρίλιο του 2017, ανακοινώθηκε ότι η BP θα μείωνε την αμοιβή του Dudley κατά 8 εκατομμύρια δολάρια μετά από αντιδράσεις των μετόχων το 2016. Το 59% των μετόχων ψήφισε κατά του πακέτου μισθών και παροχών του Dudley που το 2015 ανερχόταν σε 19,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου