Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

κ.Σταθάκη & κ.Βερροιόπουλε, με ποιο τρόπο οι ΑΕΠΟ για τα αιολικά προστατεύουν τις νυχτερίδες;


Από το greeklignite.blogspot.com
Οι πολιτικοί γεμίζουν τις βουνοκορφές της Ελλάδας με ανεμογεννήτριες στο όνομα δήθεν της προστασίας του κλίματος, αλλά καταστρέφοντας το περιβάλλον. Τελευταία απόδειξη για μια ακόμα οικολογική καταστροφή που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες και επιμένουν να αγνοούν οι πολιτικοί, αποτελεί η εργασία που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο 2018 στο Ecological Engineering, τόμος 112, σελίδες 51-54, με τίτλο "Wind turbines impact bat activity, leading to high losses of habitat use in a biodiversity hotspot".

Οι ερευνητές εξέτασαν τη δραστηριότητα των νυχτερίδων σε περιοχές με ανεμογεννήτριες και σε συγκριτικά σημεία ελέγχου. Βρήκαν πως..
οι νυχτερίδες δεν αντέχουν την ανοησία των ανθρώπων, η δραστηριότητα στα σημεία ελέγχου ήταν 20 φορές υψηλότερη απ' ό,τι στις περιοχές με ανεμογεννήτριες.

Οι νυχτερίδες πετούν τη νύχτα κι ελέγχουν οικολογικά την ισορροπία των εντόμων στις περιοχές όπου διαβιούν, είναι πολύτιμες για την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Όπως λέει η περίληψη της εργασίας, προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στη θνησιμότητα των νυχτερίδων μέσω σύγκρουσης από ανεμογεννήτριες και πολύ λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει τις έμμεσες επιπτώσεις στη δραστηριότητα των νυχτερίδων και στη διαθεσιμότητα των οικοτόπων διατροφής τους. Επίσης, υπάρχει παγκόσμια ...
έλλειψη γνώσης σχετικά με την ευπάθεια της πανίδας των νυχτερίδων σε τροπικές ζώνες λόγω της παραγωγής αιολικής ενέργειας, παρόλο που είναι γνωστό ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να επηρεάσει τις κοινότητες των νυχτερίδων και βιότοποι βιοποικιλότητας είναι ευρέως διαδεδομένοι στις τροπικές περιοχές.


Η τωρινή μελέτη, (ολόκληρο το κείμενο υπάρχει εδώ), είναι μία από τις πρώτες για τον ποσοτικό προσδιορισμό της έμμεσης επίπτωσης των αιολικών πάρκων σε εντομοφάγες νυχτερίδες σε τροπικούς βιότοπους. Η δραστηριότητα των νυχτερίδων συγκρίθηκε μεταξύ των εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων και των σημείων ελέγχου μέσω υπερηχογραφικών εγγραφών σε σταθερά σημεία. Η δραστηριότητα των νυχτερίδων του είδους Miniopterus και του είδους Chalinolobus ήταν σημαντικά χαμηλότερη στις θέσεις ανεμογεννητριών. Το αποτέλεσμα της μελέτης καταδεικνύει μεγάλη επίδραση στη χρήση οικοτόπων διατροφής σε περιοχές με ανεμογεννήτριες, σε σχέση με τις θέσεις ελέγχου. Η δραστηριότητα των νυχτερίδων ήταν 20 φορές υψηλότερη στους τόπους ελέγχου σε σύγκριση με τις θέσεις των ανεμογεννητριών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η απώλεια οικοτόπων αποτελεί σημαντική επίδραση, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό των αιολικών πάρκων. Κατόπιν των πιο πάνω, οι ερευνητές συνιστούν θερμά η απώλεια των οικοτόπων διατροφής των νυχτερίδων να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στα μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων, (αποφυγή εγκατάστασης, μείωση αριθμού, μετατόπιση χωροθέτησης), όταν εξετάζονται οι αρνητικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων. 

Κι ερχόμαστε στο κρίσιμο ερώτημα για το Υπουργείο της Λεωφ. Μεσογείων, το Υπουργείο που "αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη" να σαρώνει τις βουνοκορφές της Ελλάδας γεμίζοντάς τες με τις εντελώς αναξιόπιστες ανεμογεννήτριες, προκειμένου να δουλεύουν οι Γερμανοί και Δανοί που τις κατασκευάζουν: τι ακριβώς προβλέπουν οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, που εγκρίνετε σωρηδόν, για την προστασία των νυχτερίδων και της οικολογικής ισορροπίας με τους πληθυσμούς των εντόμων; Απολύτως τίποτα μήπως; Ιδίως σε περιοχές όπου η πυκνότητα ανεμογεννητριών ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα αντοχής των τοπικών πληθυσμών; (Οι εγκρίσεις χωροθέτησης στην Ελλάδα εξακολουθούν να δίνονται σε απόσταση 500μ. απ' τα όρια οικισμών, όταν σε πολλές χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν πλέον τον κανόνα 10Η, απόσταση 10 φορές το ύψος της ανεμογεννήτριας.) 

Και τι έχει να πει το Συμβούλιο της Επικράτειας για την κρίσιμη παράλειψη της προστασίας των νυχτερίδων; Μάλλον ότι πρόκειται για "ένσταση που δεν προβλήθηκε απ' τους προσφεύγοντες"; Ή ότι δεν έγινε και τίποτα αν γεμίσουν οι οικισμοί έντομα, επειδή οι νυχτερίδες θα έχουν μετακομίσει σε περιοχές χωρίς ανεμογεννήτριες; Ποιος απ' τους "προστάτες" θα μας προστατέψει, ποιος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου