Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Τι ισχύει για τους καταναλωτές σε περίπτωση μπλακ άουτ στην Ευρώπη - Οι αποζημιώσεις και οι δείκτες ποιότητας - Ποιες οι ελληνικές ελλείψεις

Από το energypress.gr
Πρόσφατα στα τέλη Ιουλίου εκδόθηκε η πανευρωπαϊκή έκθεση για τους δείκτες ποιότητας των δικτύων, με έτος αναφοράς το 2016. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης στη χώρα μας καταγράφεται σχετική βελτίωση και η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση με τις περισσότερες..
προγραμματισμένες και απρόοπτες διακοπές ρεύματος, πίσω από τη Σλοβενία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, τη Λετονία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Τσεχία. 

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις 9 χώρες από τις 26 στην ΕΕ που δεν εφαρμόζουν κίνητρα και κυρώσεις στους διαχειριστές με βάση τις κατηγορίες βλαβών, τη συχνότητα και το χρόνο αποκατάστασης.

Αντίθετα οι χώρες που εφαρμόζουν κίνητρα στους διαχειριστές είναι: Βέλγιο , Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία. 

Βεβαίως ανάλογα με τη χώρα διαφέρουν τα κίνητρα και οι ποινές, ενώ οι περισσότερες χώρες δεν εφαρμόζουν σχέδιο για τη συνέχεια της προμήθειας , ενώ η Ελλάδα μαζί με την Αυστρία, το Λουξεμβούργο και την Ρουμανία, δε σχεδιάζουν να εισάγουν κάποιο τέτοιο σχέδιο.

Και βέβαια η Ελλάδα απουσιάζει και από τους δείκτες ελέγχου ποιότητας της προμήθειας, την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες όπως η Ολλανδία αποζημιώνουν ανάλογα με τη διάρκεια της απρόοπτης διακοπής του ρεύματος τον καταναλωτή. Στο Ολλανδικό σχήμα της αποζημίωσης, προβλέπεται ένας μίνιμουμ χρόνος διακοπής, πάνω από τον οποίο ο καταναλωτής δικαιούται αποζημίωσης. Συγκεκριμένα στην Ολλανδία για όλες τις διακοπές πάνω από 1 ώρα δίνονται αποζημιώσεις που ποικίλουν ανάλοαγα με την ισχύ, την τάση ΚΛπ. Κάποιες χώρες όπως η Εσθονία και η Ρουμανία αποζημιώνουν ακόμη και για προγραμματισμένες διακοπές. 

Στην Ελλάδα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για αυτόματη αποζημίωση μόνο στη μέση τάση εάν η διακπή υπερβεί τις 12 ώρες (150 ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση το 2016 οι δείκτες ποιότητας εμφανίζονται στη χώρα μας βελτιωμένοι, χωρίς ωστόσο η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου