Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Ο «μαύρος χρυσός» και ο εμπορικός πόλεμος

Από το kathimerini.gr 
Η ζήτηση για πετρέλαιο από την Κίνα και την Ινδία, τις δύο χώρες με τις υψηλότερες εισαγωγές όσον αφορά το προαναφερθέν προϊόν, αυξάνεται με πιο αργό ρυθμό από τον προβλεπόμενο.

Αυτό φανερώνει τις αδυναμίες των δύο οικονομιών και τη δυσκολία τους να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου στις σημερινές συνθήκες, κατά τις οποίες..
οι εμπορικές διαμάχες κλιμακώνονται. Θα πρέπει να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι οι δύο χώρες μαζί αγοράζουν το 12% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου του κόσμου.

Οπότε, η ανάπτυξη των οικονομιών τους συνδράμει στην ανάκαμψη των τιμών του «μαύρου χρυσού», όπως αυτή παρατηρείται από το 2016 και μετά.

Εντούτοις, οι εισαγωγές τους τον Ιούλιο αποδείχθηκε ότι ήταν λιγότερες κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τον μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου του 2018, στα 12,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Επειτα από όλα αυτά ήταν αναμενόμενο να ανακοπεί και η ζήτηση στη Νοτιοανατολική Ασία, παρά τις αυξημένες αγορές, ενόψει της επιβολής νέων δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράν και παρά τις αυξημένες εισαγωγές από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Αυτές οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η χρήση των κλιματιστικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η ετήσια αύξηση της ζήτησης από τις πέντε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας με τις υψηλότερες εισαγωγές σε «μαύρο χρυσό» (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν) μειώθηκε από το 3,5% και άνω το 2016 στο σχεδόν 2% από τις αρχές της χρονιάς. Οι συναλλασσόμενοι στις αγορές εμπορευμάτων αναμένουν ότι η ζήτηση θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, όταν, πρώτον, τεθούν σε ισχύ οι νέες κυρώσεις επί του Ιράν, δεύτερον, κλιμακωθεί η διαμάχη Ουάσιγκτον - Πεκίνου και, τρίτον, αρχίσουν να δείχνουν σημάδια αποθέρμανσης οι αναδυόμενες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας. «Η οποιαδήποτε περαιτέρω όξυνση της διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας θα δημιουργήσει νέες πιέσεις στη ζήτηση για πετρέλαιο το 2019 και αυτή η εξέλιξη με τη σειρά της θα επηρεάσει δυσμενώς και τις τιμές του “μαύρου χρυσού”», επισημαίνει ο Σισάντ Γκούπτα, διευθυντής ερευνών στην εταιρεία συμβούλων στον κλάδο ενέργειας Wood Mackenzie.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, στοχεύουν στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Συνεπώς θα προκαλέσουν αναστάτωση στη διεθνή αγορά. Φέτος τον Μάιο οι εξαγωγές του Ιράν εκτινάχθηκαν στα σχεδόν 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αλλά έκτοτε μειώθηκαν στα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι αγοραστές στη Νοτιοανατολική Ασία, όπως η Ιαπωνία, η Ινδία και η Νότια Κορέα, περιόρισαν τις εισαγωγές λόγω της προοπτικής επιβολής κυρώσεων. Aναλυτές επισημαίνουν ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους έχει αποδυναμώσει τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών. Οι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την Ινδία και την Κίνα και τα τοποθετούν στις ΗΠΑ.

Η εξασθένηση των εθνικών νομισμάτων στην Ασία και οι εμπορικές συναλλαγές που καθίστανται εξαιρετικά δυσχερείς λόγω των επιπρόσθετων δασμών επηρεάζουν την ανάπτυξη, μειώνουν την αγοραστική δύναμη και κατ’ επέκταση τη ζήτηση για πετρέλαιο. Παρά το γεγονός ότι από τις αρχές της χρονιάς το πετρέλαιο τύπου Brent έχει αυξηθεί 8% σε όρους δολαρίου, η αντίστοιχη αύξηση σε γουάν (Κίνα) είναι 14% και σε ρουπία (Ινδία) άνω του 18%. Ενδεχομένως, να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά δύο χώρες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Εκεί η ζήτηση για «μαύρο χρυσό» έφθασε σε πολύ υψηλά επίπεδα εξαιτίας του ασυνήθιστου καύσωνα. Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές τους τον Ιούλιο ανήλθαν στα 6,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εν συγκρίσει με τον μέσο όρο των 6 εκατ. βαρελιών την ημέρα κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου