Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Οι πετρελαϊκές «ζυγίζουν» επενδύσεις 300 δισ. δολαρίων

Από το energypress.gr
Οι μεγάλες πετρελαϊκές ετοιμάζονται να αναλάβουν ένα νέο μεγάλο ρίσκο έχοντας προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 300 δισ. δολαρίων για το 2019 και το 2020. Πρόκειται για projects τα οποία ξεπερνούν εκείνα που έγιναν συνολικά το διάστημα 2015-2017 όταν άρχισαν να γίνονται ορατές οι συνέπειες της κατακόρυφης πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Το «κακό προηγούμενο», το οποίο «έριξε έξω» τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων για..
μεγάλα έργα κατά 80 δισ. δολάρια στο παρελθόν, όταν ξεκίνησαν projects χάρη στην αισιοδοξία που πρόσδιδε η τιμή των 100 δολαρίων το βαρέλι, εξακολουθεί να «βαραίνει» τις επενδυτικές αποφάσεις.

Τότε, οι επενδυτές άρχισαν να εμπλέκονται σε τεράστια project για να παράξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από το ακριβό πετρέλαιο. Μια τέτοια περίπτωση ήταν εκείνη της Chevron η οποία ξεκίνησε το project «Gorgon LNG» σε ένα απομονωμένο νησί της δυτικής Αυστραλίας και τα κόστη ξεπέρασαν κατά πολύ τον προϋπολογισμό φθάνοντας στα 54 δισ. δολάρια από τα 37 δισ. που είχαν υπολογιστεί αρχικά.

Συνολικά, πριν από την ιστορική πτώση της τιμής πριν από τέσσερα χρόνια, οι 15 μεγαλύτερες πετρελαϊκές ξόδεψαν 80 δισ. δολάρια παραπάνω «κατατρώγοντας» τα μερίσματα των μετόχων.

Το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει και ένα crash test για τις επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο. Από το υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Μοζαμβίκη μέχρι τις γεωτρήσεις στη Γουιάνα οι πετρελαϊκοί κολοσσοί σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται για νέα ξεκινήματα, τα πρώτα από τότε που η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατακόρυφα το 2014, σύμφωνα με αναλυτές της Wood Mackenzie.

«Οι πετρελαϊκές έχουν βελτιώσει την αποτελεσματικότητά τους σε μικρά έργα αλλά θα είναι σε θέση να κάνουν κάτι και με μεγαλύτερα;», διερωτάται αναλυτής της Wood Mackenzie.

Μάλιστα, όπως εκτιμά, αν δείξουν σύνεση στην διαχείριση των κεφαλαίων θα μπορούσαν να κάνουν την καλύτερη διανομή μερισμάτων της δεκαετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου