Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Στις 28 Σεπτεμβρίου φτάνει στην Κύπρο το σκάφος της ExxonMobil, φόβους για νέα ένταση σηματοδοτεί η έναρξη των γεωτρήσεων

Από το energypress.gr
Ζήτημα εβδομάδων είναι η έναρξη των πρώτων γεωτρήσεων από την ExxonMobil στην Κυπριακή ΑΟΖ , καθώς στις 28 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η άφιξη στο τεμάχιο 12, του σκάφους της αμερικανικής εταιρείας, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Σε μια στιγμή που η ένταση στα ελληνοτουρκικά βρίσκεται σε σχετική ύφεση, άνθρωποι με γνώση του αντικειμένου θεωρούν δεδομενο ότι.

. η έναρξη των ερευνητικών εργασιών από την ExxonMobil,  όπως αντίστοιχα και από τη γαλλική Total, θα πυροδοτήσουν εκ νέου όξυνση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ανεξάρτητα των εξελίξεων σχετικά με την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη Τουρκία,  οι έρευνες και η πιθανότητα εκμεταλλεύσης των υδ
ογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, απειλούν να ανατρέψουν τις διαμορφωμένες υπερ της Αγκυρας ισορροπίες, από το 1974 και μετά. Είναι επομένως έτοιμη να χρησιμοποιήσει ακόμη και βία προκειμένου να μην επιτρέψει στην Κύπρο την εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου.

Οι Τούρκοι έχουν ήδη στείλει στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, το γεωτρητικό πλοίο "Πορθητής", συνοδευόμενο από τέσσερα βοηθητικά σκάφη, προκειμένου επίσης να αρχίσει τις έρευνες. Στην ευρύτερη περιοχή διεξάγει ήδη έρευνες το πλοίο "Barbarossa", εκτός των τεμαχίων που έχουν παραχωρήσει οι Κύπριοι για έρευνα και εκμετάλλευση σε ξένες εταιρείες.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, οι Αμερικανοί έχουν δώσει στην Αγκυρα 10 συνολικά σημεία στα οποία ζητούν υποχωρήσεις, μεταξύ των οποίων και να δεσμευθεί ότι θα εξελιχθούν ομαλά οι έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. "Στη διπλωματία φυσικά, θέτεις 10 σημεία, προκειμένου η άλλη πλευρά να υποχωρήσει σε μερικά από αυτά", όπως χαρακτηριστικά λέει άνθρωπος με γνώση των διεργασιών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί σημειώνουν ότι οποιαδήποτε εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι αυτή τη στιγμή πρόσκαιρη και θα αφορά μόνο στο στενό γεγονός της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Δεν είναι κάτι που θα έχει βάθος χρόνου, όπως τονίζουν, φέρνοντας ως παράδειγμα τις επικείμενες εξελίξεις στη Κύπρο.

Εξηγούν, πάντως ότι στη φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Τουρκία θα απέφευγε να κάνει κάτι στο Αιγαίο. Θα επικεντρωθεί μόνο στην περιοχή της Κύπρου και της ανατολικής Μεσογείου, ίσως συμπεριλάβει στα σχέδιά της και το Καστελλόριζο, αλλά μάλλον θα αποφύγει το Αιγαίο, προκειμένου να μην ανοίξει άλλο ένα σοβαρό μέτωπο.

Κι αυτό, καθώς έχει ήδη ένα πολύ σοβαρό μέτωπο στη Συρία, ενώ αυτό που θα επιχειρήσει να κάνει στην Κύπρο, θα τη φέρει πιθανότατα αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, και την Ελλάδα. Στο Αιγαίο απλώς θα συντηρείται η καθημερινή ένταση η οποία ούτως ή άλλως υπάρχει, απλώς για να ασχολούμαστε και με αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου