Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Μεξικό: Πάνω από 11 δισ. δολ. θα επενδύσει στα διυλιστήρια η νέα κυβέρνηση

Από το worldenergynews.gr
Περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια  σχεδιάζει να επενδύσει η κυβέρνηση του νέου προέδρου του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador  για να ενισχύσει τη δυναμικότητα διύλισης, προκειμένου να περιορίσει τις αυξανόμενες εισαγωγές καυσίμων.

Ο Lopez Obrador, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters, τα σχέδια της κυβέρνησής του να επενδύσει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των ..
υφιστάμενων εγχώριων διυλιστηρίων που ανήκουν και λειτουργούν από την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex και άλλα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός νέου μέσα σε τρία χρόνια.

Το ποσό των 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι υψηλότερο από εκτιμήσεις ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρείχε ένας κύριος συμβούλος ενέργειας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας

Ο Lopez Obrador, ο οποίος θα γίνει ο πρώτος αριστερός πρόεδρος του Μεξικού εδώ και δεκαετίες, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης των σχεδίων αλλά συχνά δήλωσε ότι δεν θα αυξήσει τους φόρους ούτε θα αυξήσει το δημόσιο χρέος.

Το Μεξικό είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στη Λατινική Αμερική, αλλά είναι επίσης ο μεγαλύτερος εισαγωγέας προϊόντων διύλισης των ΗΠΑ. 

Ο νέος πρόεδρος της χώρας δεσμεύθηκε να άρει τη δυναμικότητα διύλισης, η οποία λέει ότι έχει μειωθεί λόγω διαφθοράς και παραμέλησης.

Η Pemex, γνωστή ως Petroleos Mexicanos, έχει έξι εγχώρια διυλιστήρια με συνολική ικανότητα επεξεργασίας περίπου 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd), αλλά οι εγκαταστάσεις λειτουργούν μέχρι το 40% της δυναμικότητας φέτος.

 Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές βενζίνης και ντίζελ έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες εν μέσω προγραμματισμένων και μη προγραμματισμένων διακοπών του διυλιστηρίου.

Η Pemex καταγράφει απώλειες στο τμήμα διύλισης της για χρόνια, αλλά ο Lopez Obrador στοχεύει να ενισχύσει την επεξεργασία αργού αρκετά ώστε να σταματήσει τις εισαγωγές εντός τριών ετών.

Ο Lopez Obrador δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να επενδύσει άλλα 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξόρυξη νέων πηγών πετρελαίου σ στις περιοχές Veracruz, Tabasco και Chiapas.

Η παραγωγή της  Pemex έχει μειωθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια και μειώνεται κάτω από τα 2 εκατομμύρια bpd μετά την επίτευξη της  μέγιστης απόδοσης  των 3,4 εκατομμυρίων bpd το 2004.

Ο Πρόεδρος Enrique Pena Nieto ψήφισε μια μεταρρύθμιση για να ανοίξει τη κρατική ενεργειακή βιομηχανία του Μεξικού σε ιδιωτικούς παραγωγούς, η οποία οδήγησε σε σειρά ανταγωνιστικών δημοπρασιών που έχουν αναθέσει περισσότερες από 100 συμβάσεις παραγωγής.

Ο Lopez Obrador δήλωσε ότι θα σεβαστεί τις συμβάσεις αυτές, εφόσον δεν εντοπίζονται σημάδια διαφθοράς. Αναμένεται ευρέως να επιβραδύνει τη διαδικασία προσφοράς περισσότερων συμβάσεων σε ιδιώτες παίκτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου