Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Οι επενδυτές τιμωρούν τις πετρελαϊκές ExxonMobil και Chevron

Από το newmoney.gr 
«Σφυροκόπημα» δέχονται από τους επενδυτές τους οι μετοχές των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών πετρελαϊκών ExxonMobil και Chevron, μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, καθώς απέτυχαν να διατηρήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις εκφαλαιοποιήσεις τους εν με΄σω αυξανόμενων τιμών πετρελαίου.

Η Exxon όχι μόνο δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους για τα κέρδη, αλλά ανακοίνωσε τις χειρότερες επιδόσεις στην..
παραγωγή της τελευταία δεκαετίας και δεν μοίρασε μέρισμα στους μετόχους. Πάντως όσον αφορά τη Chevron, τα χαμηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα δεν απέτρεψαν την εταιρεία από το να ανακάμψει τις επαναγορές μετοχές ύψους 3 δισ. δολαρίων μετά από μια παύση τους τα τελευταία τρία χρόνια.

Η αποτυχία της Exxon να πετύχει επαναγορές όπως οι περισσότεορι ανταγωνιστές της, δημιούργησε μεγαλύτερες πιέσεις από τους επενδυτές. Οι μετοχές των Exxon και Chevron έφτασαν να υποχωρούν με΄χρι και 4,3% και 1,8% αντίστοιχα στον απόηχο των αποτελεσμάτων, με το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της Chevron να είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο του ευρωπαϊκού ανταγωνιστή-κολοσσού Shell.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, όταν βλέπεις ανταγωνιστές να παράγουν κέρδος και να το επιστρέφουν στους μετόχους, αυτό μειώνει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον (για Exxon, Chevron) το οποίο ήταν ήδη μικρό έτσι κι αλλιως.


Exxon Mobil

Υποδεέστερα των εκτιμήσεων από πλευράς αναλυτών κρίνονται τα οικονομικά αποτελέσματα της Exxon Mobil για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αν και αυξήθηκαν στα 3,95 δισ. δολάρια, από 3,35 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.

H μετοχή του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού υποχωρεί κατά 4% στη Wall Street, με τη χρηματιστηριακή αξία να φθάνει τα 356,7 δισ. δολάρια.

Για το σύνολο του 2018, μέχρι στιγμής, η μετοχή έχει υποχωρήσει λίγο χαμηλότερα από 1%.

Τα έσοδα για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2018, έφθασαν τα 73,5 δισ. δολάρια, επίδοση κατά πολύ βελτιωμένη σε σύγκριση με τα 58 δισ. το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Ο διευθύνων σύμβουλος Darren Woods, ανέφερε πως αρνητικά συνέβαλαν στην παραγωγή τα έντονα καιρικά φαινόμενα.


Chevron

Λειτουργικά κέρδη ύψους 3,41 δισ. δολαρίων κατέγραψε η Chevron το δεύτερο τρίμηνο του 2018, έναντι 1,45 δισ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.

Να σημειωθεί ότι η επίδοση περιλαμβάνει απομειώσεις ύψους 270 εκατ. δολαρίων.

Σημαντική ενίσχυση παρατηρείται και στα έσοδα για το ίδιο χρονικό διάστημα, καθώς ανήλθαν σε 42,24 δισ. δολάρια, από 34,48 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μέση παραγωγή (αργού) πετρελαίου για τον αμερικανικό γίγαντα, διαμορφώθηκε σε 2,83 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από 2,78 εκατομμύρια βαρέλια ένα χρόνο νωρίτερα, με τιμή 59 δολάρια ανά μονάδα –από 41 δολάρια.

Η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται σε 236,9 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου