Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Καμπανάκι κινδύνου στον Ασπρόπυργο: Ανιχνεύθηκε ολικό και εξασθενές χρώμιο σε υψηλές ποσότητες!

Από το pronews.gr
Ολικό και εξασθενημένο χρώμιο, μία ένωση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό, ανιχνεύθηκε στους υδάτινους πόρους της περιοχής του Ασπροπύργου, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτο» και άλλους φορείς, η συγκεκριμένη ένωση είναι ..
τοξική και καρκινογόνα ακόμη και σε πολύ χαμηλές ποσότητες. Η έρευνα διεξάγεται με εντολή του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), επιδημιολογική έρευνα στις εγκαταστάσεις της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Απορριμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής και της γύρω περιοχής.

Για τον εντοπισμό του χρωμίου, οι επιστήμονες του «Δημόκριτου» συνέλεξαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που συλλέχθηκαν στις 4 και στις 16 Μαΐου στην περιοχή, στα οποία εντοπίστηκε συγκέντρωση ολικού (520 μg/L) και εξασθενούς (510 μg/L) χρωμίου, με όριο τα 50 μg/L (για το πόσιμο νερό), σε αντίθεση με όλα τα άλλα δείγματα. Οι μετρήσεις έγιναν σε δύο διαπιστευμένα εργαστήρια.

Η τιμή σε χρώμιο που ανιχνεύθηκε αποδίδεται σε περιστασιακή παράνομη ρίψη αποβλήτων βιομηχανικών μονάδων (κυρίως βυρσοδεψία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, επιμετάλλωση).

Ο ΕΔΣΝΑ καλεί όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ίδιος, αμέσως μόλις πήρε τα πρώτα αποτελέσματα από τον «Δημόκριτο», ενημέρωσε τον δήμο Ασπροπύργου και την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής, καθώς «η ποιότητα ζωής και η υγεία των πολιτών που ζουν ή εργάζονται στη Φυλή αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αττική είναι τα αποκλειστικά κριτήρια δράσης του ΕΔΣΝΑ».

Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι, «υπερβαίνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια», προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο στη διεξαγωγή της έρευνας, ικανοποιώντας αφενός ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αφετέρου γιατί έχει θέσει ως «πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά του την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, είτε πρόκειται για τη Φυλή, είτε για το σύνολο της Αττικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου