Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018

Και traders μπαίνουν στην λίστα για το 50,01% των ΕΛΠΕ που κλείνει σήμερα 30/5

Από το worldenergynews.gr
Σήμερα το απόγευμα (30/5) εκτός απροόπτου λήγει η προθεσμία για την υποβολή ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 50,01% των μετοχών των ΕΛΠΕ, και το κλίμα που επικρατεί γύρω από την εξέλιξη της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης είναι μάλλον επιφυλακτικό. 

Ωστόσο δεν λείπουν και οι πληροφορίες ότι ενδέχεται να εκφραστεί ..
ενδιαφέρον από 2 - 3 κοινοπραξίες, στις οποίες θα συμμετέχουν περισσότερες της μιας εταιρίες. 

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται αρκετά πιθανό, στη φάση αυτή του διαγωνισμού που δεν είναι δεσμευτική, να υπάρξουν παίκτες που θα δώσουν το παρών, εταιρίες, traders και funds. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπέρμετρη αισιοδοξία που εκφραζόταν κατά την έναρξη της διαδικασίας δεν φαίνεται να διατηρείται. 

Πάντως στην αγορά συνεχίζουν να ακούγονται ονόματα όπως ισπανική Repsol και η ιταλική Eni, μεγάλοι traders όπως η Glencore και η Vitol, αλλά και εταιρίες αραβικών συμφερόντων. 

Κύκλοι της αγοράς επεσήμαναν και το δύσκολο timing της εν λόγω αποκρατικοποίησης, τόσο εξ αιτίας της υπόθεσης Folli - Follie και των επιπτώσεών της στο Χρηματιστήριο, όσο και της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας με τις εξελίξεις στην Ιταλία.Σύμφωνα με πληροφορίες η TOTAL δεν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον.   

Προβληματίζει η μείωση της ζήτησης πετρελαιοειδών 

Επιπρόσθετα, αναφέρονταν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, αφενός λόγω της ολοένα και πιο αυστηρής περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ και αφετέρου εξ’ αιτίας της δομικής μείωσης της ζήτησης πετρελαιοειδών στις ευρωπαϊκές αγορές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος έχουν τεθεί συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν στην οικονομική επιφάνεια (κεφαλαιοποίηση ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε περίπτωση εισηγμένου ομίλου ή υπό διαχείριση κεφάλαια σε περίπτωση fund), αλλά και στην εμπειρία στον κλάδο της διύλισης.

Επίσης στο διαγωνισμό έχουν τεθεί δικλείδες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με δυνατότητα απόρριψης κάποιου σχήματος εάν κριθεί ότι συντρέχουν λόγοι εθνικής ή ενεργειακής ασφάλειας. 
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ή τα σχήματα που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής, θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι με βάση την τρέχουσα τιμή στο Χρηματιστήριο η συνολική κεφαλαιοποίηση του ομίλου των ΕΛΠΕ είναι σήμερα στα 2,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου