Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Φώφη Γεννηματά: Προτείνουμε 6 βασικούς στόχους ενός εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που έχει ανάγκη η χώρα

Από το pasok.gr
ΟΜΙΛΙΑ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ 3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΗΑΕΕ


Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Αξιότιμοι διοργανωτές,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ διότι το Συνέδριο σας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, για πολλούς λόγους.

Τόσο στην Ελλάδα  όσο και διεθνώς οι εξελίξεις στην ενέργεια αυτή την περίοδο είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάθε συζήτησης.

Ο τομέας της ενέργειας γενικότερα βρίσκεται ..
σε μια ραγδαία μετεξέλιξη, αποτελώντας βασική πτυχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, την οποία βιώνουμε ήδη.

Η πτυχή αυτή είναι και η λεγόμενη “ενεργειακή επανάσταση”, με την αποκεντρωμένη παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, τις νέες οδεύσεις ενεργειακών πηγών, τις νέες τεχνολογίες διαχείρισης ενέργειας και ασφαλώς τις Α.Π.Ε.

Σε αυτό το νέο ενεργειακό σκηνικό που διαμορφώνεται παγκόσμια, έχει μεγάλη σημασία η Ελλάδα να είναι στην πρωτοπορία  των εξελίξεων.

 Χωρίς καθυστερήσεις, με πρόγραμμα και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση μέτρων και πολιτικών, υπαγορευόμενες από  ένα μακροχρόνιο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό.

Η πρόκληση της ενεργειακής μετεξέλιξης δημιουργεί νέες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

Η Ενέργεια άλλωστε, ως παραγωγή και ως χρήση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη, τον ισόρροπο χωρικό σχεδιασμό και το περιβάλλον.



Κυρίες και Κύριοι,

Να θυμίσω για λίγο τα χαρακτηριστικά του δικού μας δρόμου στο χώρο της Ενέργειας που ήταν σταθερός και αποτελεσματικός.

Και την διαφορά μας από τον αδιέξοδο δρόμο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Θυμίζω:

Τις επενδύσεις από τους αγωγούς φυσικού αερίου που έφτασαν τα 10 δις ευρώ.

Ξεκίνησαν Ο TAP, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, ο αγωγός Eastmed . Συνάντησαν την πολεμική και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ευτυχώς με την επιμονή μας τότε, σήμερα γίνονται πράξη.

Την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Γίνεται πράξη αφού πλήρωσε ο λαός μας την καθυστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ με 150 εκ. ευρώ.

Τις διαδικασίες για τα Έξυπνα Δίκτυα, τις Έξυπνες Πόλεις, τα θέματα της Ενεργειακής Δημοκρατίας. Επί 3 χρόνια από το 2015 δεν έγινε απολύτως τίποτε.

Το «εξοικονομώ κατ’ οίκον», ένα πρόγραμμα που αξιολογήθηκε ως το δεύτερο καλύτερο της Ευρώπης.

Η Κυβέρνηση το εξήγγειλε 13 φορές και 13 το ακύρωσε. Και αφού ξεκίνησε, υλοποιείται στραβά.

Τις διαδικασίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων, με προοπτική επενδύσεων 20 δις ευρώ.

Επί 3 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε ενεργειακό λήθαργο , ενώ γύρω γίνεται κοσμογονία.

Η Κυβέρνηση όφειλε  να έχει προωθήσει τις τρεις συμβάσεις που της  παραδώσαμε και να έχει  κυρώσει όλες τις υπόλοιπες.

Κυρίως όμως, όφειλε να έχει προκηρύξει νέο γύρο παραχωρήσεων, προκειμένου να αξιοποιήσει την ευνοϊκή επενδυτική συγκυρία των ερευνών που γίνονται στις ΑΟΖ Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου, Λιβάνου. Μια συγκυρία που έχει συγκεντρώσει στην περιοχή μας τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου.

Κορυφαία δράση, πρέπει να είναι η ενεργοποίηση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών. Του μεγάλου κουμπαρά για το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις των Ελλήνων πολιτών, που νομοθετήσαμε το 2013. Δεν έχει ούτε καν εκδώσει την Υπουργική Απόφαση για να πηγαίνουν τα έσοδα που εισπράττει το δημόσιο από τις έρευνες στο ταμείο αυτό.

Θυμίζω ακόμα ότι:

Σχεδιάσαμε την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μέσω  της «μικρής ΔΕΗ». Με προοπτική ισχυρών επενδύσεων, ύψους 6 δις ευρώ, και μέσω του υγιούς ανταγωνισμού φθηνότερων τιμολογίων για τον πολίτη, ασφαλών υπηρεσιών προς όλους.

Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση επί 3 χρόνια οδήγησε σε υπερχρέωση της, σε επενδυτική στασιμότητα και οικονομική ασφυξία, και τώρα την ξεπουλά όσο- όσο.

Με μηδενικά ανταλλάγματα, με «αφαίρεση» πελατών της ΔΕΗ, με ρυθμίσεις για αδιαφανείς πωλήσεις μονάδων.

Και τέλος να επισημάνω ότι εμείς καθιερώσαμε τις πολιτικές στήριξης των ασθενέστερων νοικοκυριών (Σε 700.000 φτωχά νοικοκυριά), με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ενώ χορηγήσαμε σημαντικές εκπτώσεις για μονάδες Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και για την σύνδεση νοικοκυριών με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Τα έτη 2015-2018 αποτελούν τρία χρόνια χαμένων ευκαιριών για την ενέργεια, για την υλοποίηση έτοιμων σχεδίων με προοπτική για επενδύσεις, θέσεις εργασίας, δημιουργία και πρόοδο.



Κυρίες και Κύριοι,

Είναι ώρα να περάσουμε όμως από την κριτική του σήμερα, στις προτάσεις για το αύριο.

Η χάραξη ενεργειακού σχεδιασμού είναι εθνική ανάγκη και αναγκαία συνθήκη (προϋπόθεση) για την πολυπόθητη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κομβική χώρα στον Ενεργειακό τομέα, ισχυροποιώντας έτσι την πολιτική της επιρροή.

Η πρόκληση της ενεργειακής μετεξέλιξης δημιουργεί επίσης νέες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

Ένας εθνικός μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη:

Τη στροφή της Ε.Ε. από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Τις αποφάσεις για την Ενεργειακή Ένωση,
Τους στόχους για το 2030 και το 2050,
Τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
και φυσικά τις εθνικές μας προτεραιότητες.


Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, προτείνουμε 6 βασικούς στόχους ενός εθνικού μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που έχει ανάγκη η χώρα:

Την εξασφάλιση και θωράκιση της ενεργειακής μας επάρκειας και ασφάλειας.
Την παροχή προσιτών και ποιοτικών ενεργειακών αγαθών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σε όλες τις περιοχές της χώρας με ουσιαστική αντιμετώπιση της «ενεργειακής φτώχειας»,
Την ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μέσω των πλεονεκτημάτων που παρέχουν οι ενεργειακές οδεύσεις και πηγές για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να παραβλέπουμε τις νέες παραγωγικές μας δυνατότητες από τα εντοπισμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Την προώθηση της αναπτυξιακής διάστασης της ενέργειας μέσω των επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παραγωγή καινοτόμων ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Την ενεργή συμμετοχή στις διεθνείς προσπάθειες για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, που ενισχύθηκαν σημαντικά με την ιστορική συμφωνία στο Παρίσι.
Την σταδιακή μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών ως το 2050.


Παράλληλα, προκρίνουμε το τρίπτυχο ενεργειακός σχεδιασμός-στρατηγική συμμαχία ΔΕΗ-ιδιωτών και επενδύσεις στην ενέργεια.

Αυτή η λύση μπορεί να μας οδηγήσει στην αποφασιστική ενδυνάμωση της Ελληνικής παραγωγής στον ηλεκτρισμό και στην μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Ειδικότερα, ο ενεργειακός μας σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:



Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και αποφυγή ενεργειακής και οικονομικής σπατάλης, με μόχλευση επενδύσεων σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας.
Ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, με ενεργό ρόλο και συμμετοχή στην παραγωγή τόσο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, όσο και των καταναλωτών / πολιτών, μεμονωμένα ή συλλογικά.
Δημιουργία εγχώριας παραγωγής υλικών ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας σε συνεργασίες με το ΚΑΠΕ, ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα με έμφαση στα καινοτόμα προϊόντα.
Εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς και του αποτελεσματικού μετασχηματισμού της στο άμεσο μέλλον, με την ορθή οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία όλων των αρμόδιων δομών (κυβέρνηση και αρμόδιοι κρατικοί οργανισμοί, ανεξάρτητες αρχές, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Επιτροπή Ανταγωνισμού).
Ενίσχυση των απαιτούμενων ενεργειακών υποδομών και δικτύων της χώρας, των διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες και της αποθήκευσης ενέργειας.
Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα αλλά και με χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Στοχευμένη περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου.
Προώθηση της διαφοροποίησης ενεργειακών πηγών και οδών διαμετακόμισης, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γειτονικά κράτη-μέλη και τρίτες χώρες.
Την ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ ως άμεση προτεραιότητα καθώς και του αγωγού IGB. Θα βελτιώσουν την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και την ανταγωνιστικότητα των τιμών φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.
Ουσιαστική συνεισφορά στην ανάπτυξη της Ενεργειακής Ένωσης. Η Ενεργειακή Ένωση είναι μια πρωτοβουλία στρατηγικού χαρακτήρα που αναδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Σε αυτή την αναδιαμόρφωση πρέπει να είμαστε από τους πρωταγωνιστές.


Συνοψίζοντας ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός αποτελείται από άξονες όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η ενεργειακή δημοκρατία, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η υλοποίηση νέων υποδομών, η αξιοποίηση των υδρογοναθράκων και η ανάπτυξη της πράσινης οικοδομής.

Για τη διαμόρφωση αυτού του σχεδιασμού θέλουμε την ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή στη διαβούλευση των τοπικών κοινωνιών.

Πάνω από όλα οι πολιτικές μας πρέπει να έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδας, ως πόλου πολιτικής σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και την ανάδειξή της σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης.



Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Πλησιάζοντας προς το τέλος της ομιλίας μου θέλω να επαναλάβω αυτό που τόνισα και στην αρχή.

Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να βρεθεί στην πρωτοπορία των ενεργειακών εξελίξεων.

Η ενεργειακή μετεξέλιξη είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να αναδιαμορφώσει το αναπτυξιακό της πρότυπο.

Και θέλω να κλείσω, δίνοντας ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το πώς μπορούμε να βρεθούμε μπροστά.

Ένας από τους στόχους, όπως προανέφερα, του ενεργειακού μας σχεδιασμού είναι η παραγωγή και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της ενέργειας.

Η τεχνολογία του blockchain παρέχει στη σύγχρονη εποχή πληθώρα πρακτικών έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας και άλλων ζητημάτων γύρω από αυτήν.

Η κινητροδότηση μικρών και μικρομεσαίων νεοφυών επιχειρήσεων για ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών εδώ στην Ελλάδα θα προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα στην ελληνική οικονομία σε πολλά επίπεδα.

Από το braindrain στο braingain, έως την προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας.


Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Μπορεί η μεταβατική εποχή στην οποία ζούμε να εμφανίζει αβεβαιότητες για το πώς τελικά θα διαμορφωθεί το ενεργειακό τοπίο, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας φοβίζει.

Κρύβει και  ευκαιρίες για  την Ελλάδα που δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Χρειάζεται γι αυτό όμως μια αξιόπιστη Κυβέρνηση, με αναπτυξιακό σχέδιο, με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και νωπή εντολή ,που θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια σε βιώσιμη έξοδο από την κρίση.

Γι αυτό ζητάμε εκλογές , εδώ και τώρα ώστε να μην διαμορφωθούν τετελεσμένα που θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα.

Είμαι αισιόδοξη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου