Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Προς δημιουργία ενός επικουρικού OPEC;

Από το naftikachronika.gr 
Ο Ρώσος υπουργός ενέργειας, κ. Alexander Novak, αναφέρθηκε πρόσφατα στην πιθανότητα δημιουργίας ενός οργανισμού συνεργασίας μεταξύ χωρών- μελών και μη του OPEC, μόλις λήξει η συμφωνία του OPEC στα τέλη του 2018 αναφορικά με τις περικοπές στην παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας πρίγκιπας,  κ. Mohammed bin Salman, επεσήμανε ότι..
η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να συνάψουν συμφωνία μακροχρόνιας διάρκειας, πιθανόν 10 έως και 20 ετών, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην επέκταση του ελέγχου στα παγκόσμια πετρελαϊκά αποθέματα από τις χώρες που αποτελούν κυρίαρχους εξαγωγείς πετρελαίου.

Ο κ. Novak τόνισε ότι έχουν γίνει συζητήσεις με τον Σαουδάραβα ομόλογό του κ. Khalid al-Falih για την πιθανότητα μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, καθώς και για την ανάληψη κοινών ενεργειών στον χώρο της ενέργειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Gulf Business, στο πλαίσιο της συμφωνίας του OPEC για τη μείωση της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής, η Ρωσία κατάφερε να περικόψει την ημερήσια παραγωγή της κατά 300.000 βαρέλια.

Ο κ. Novak επεσήμανε ότι η μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά ένα απαραίτητο μέτρο, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των μελών του OPEC.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/HELGE HANSEN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου