Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Κίνα και Βιετνάμ εξερευνούσαν μαζί για πετρέλαιο επί σχεδόν μια 10ετία. Τι πήγε στραβά;

Από το capital.gr/forbes
Η Κίνα και το Βιετνάμ, αν και σε πολιτικό επίπεδο τηρούν επιφυλάξεις η μία για την άλλη, αναφέρονται συχνά στο ενδεχόμενο να συνεργαστούν στη θάλασσα, εκεί όπου παραμονεύουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ στις 2 Απριλίου και είπε ότι η κυβέρνησή του είναι "πρόθυμη" να "διερευνήσει την από κοινού ανάπτυξη". Τυχόν ανακάλυψη πετρελαίου ή φυσικού αερίου θα προσθέσει..
καύσιμα στη βιομηχανική ανάπτυξη που και οι δύο χώρες θεωρούν ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη.

Αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που παρακολουθούν τη Νοτιοανατολική Ασία, η Κίνα και το Βιετνάμ εγκατέλειψαν ένα κοινό σχέδιο πετρελαϊκών εξερευνήσεων το 2016 μετά από τουλάχιστον εννέα χρόνια ερευνών στον κόλπο του Τονκίν που βρίσκεται ανάμεσά τους. Βρήκαν λίγα ή και καθόλου καύσιμα. Η κάθε πλευρά συνέχισε τελικά να δουλεύει μόνη της σε άλλα ύδατα.

"Αυτό το μπλοκ [εξερεύνησης] θεωρήθηκε γενικά ως μη παραγωγικό, μη εμπορικά εκμεταλλεύσιμο", λέει ο Carl Thayer, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία με εξειδίκευση σε θέματα Νοτιοανατολικής Ασίας.

Χρόνια προσπάθειας

Το 2013, η κινεζική εταιρεία υπεράκτιων εξερευνήσεων CNOOC ανανέωσε μια συμφωνία με την PetroVietnam για να εξερευνήσει για ορυκτά καύσιμα κάτω από τον πυθμένα του κόλπου Τονκίν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ Nhan Dan. Η συμφωνία επρόκειτο να λήξει το 2016 και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ανανεώθηκε. Οι δύο εταιρείες εγκατέλειψαν την συμφωνία το 2016, πιστεύουν οι αναλυτές.

Διατηρήθηκε ζωντανή για περισσότερο από όσο χρειαζόταν από οικονομικής άποψης ώστε να δείξει ότι η Κίνα και το Βιετνάμ μπορούν να συνεργαστούν, λέει ο Thayer. Οι δύο χώρες διαφωνούν για την κυριαρχία σε τμήματα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, αλλά περιοδικά μιλούν για την επίλυση αυτών των διαφορών στο όνομα του αμοιβαίου οικονομικού κέρδους. Η ανανέωση του 2013 είχε ως στόχο "να αυξηθούν οι πιθανότητες να ανακαλυφθούν πιθανές περιοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου", λέει η PetroVietnam.

Πρώιμες ελπίδες για μια ανακάλυψη

Η συμφωνία του 2013, η οποία επέκτεινε την αρχική περιοχή εξερεύνησης, ήταν η τέταρτη του είδους της. Από το 2007 έως το 2013, οι δύο εταιρείες προχώρησαν σε διερευνητικές αναζητήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, ερμήνευσαν δεδομένα και προσπάθησαν να υπολογίσουν πόση ενέργεια βρισκόταν κάτω από τη θάλασσα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι δύο εταίροι πραγματοποίησαν μια 3D σεισμική έρευνα και διάνοιξαν και ένα πηγάδι, βάσει της ιστοσελίδας της PetroVietnam. Είχαν συμφωνήσει να μοιραστούν τα λειτουργικά έξοδα.

Η βιετναμέζικη εταιρεία εξόρυξης έκανε λόγο για "καλές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών" το 2013, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά για την εξεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Η CNOOC δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

"Το βραχυπρόθεσμο κέρδος από την εξερεύνηση είναι αρκετά χαμηλό", λέει ο Maxfield Brown, συνεργάτης της συμβουλευτικής εταιρείας Dezan Shira & Associates στο Χο Τσι Μινχ. Η εξόρυξη και η πώληση καυσίμων στα ύδατα κοντά στο Βιετνάμ θα "χρειαστούν χρόνια για να έρθουν", λέει.

Ξεχωριστά έργα εξερεύνησης

Και οι δύο πλευρές συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να βρουν μόνες τους πετρέλαιο ή αέριο.

Το 2014, η Κίνα εξουσιοδότησε την CNOOC να τοποθετήσει μια εξέδρα σε ύδατα που αμφισβητούνται από το Βιετνάμ. Tο συμβάν πυροδότησε μοιραίες διαδηλώσεις στο Βιετνάμ εναντίον της Κίνας. Η Κίνα ξεκίνησε επίσης αργότερα "την ανάπτυξη πολλαπλών εγκαταστάσεων πετρελαίου, ακριβώς στο όριο της διάμεσης γραμμής γύρω από το στόμιο του κόλπου Τονκίν, λέει ο Gregory Poling, διευθυντής του Asia Maritime Transparency Institute.

Δύο χρόνια αργότερα, η βιετναμέζικη κυβέρνηση είπε στο Πεκίνο να αποσύρει την εξέδρα της από τμήματα του κόλπου που δεν είχαν ακόμη οριοθετηθεί και προέτρεψε την Κίνα να μην κάνει πλέον εκεί γεωτρήσεις.

Η CNOOC κυνηγάει τώρα πετρέλαιο σε άλλες περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Η εταιρεία δήλωσε πέρυσι ότι θα ανοίξει 22 μπλοκ εξερεύνησης, που θα καλύπτουν συνολικά 47.270 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε συνεργασία με ξένες εταιρείες, αναφέρει η εφημερίδα Global Times.

Οι βιετναμέζικες πετρελαϊκές εταιρείες "επιστρατεύουν" τους δικούς τους ξένους εταίρους. Εταιρείες πετρελαίου από το Βιετνάμ και την Ινδία συνεργάζονται από το 2014. Από τα μέσα του 2017, το Πεκίνο έχει ζητήσει δύο φορές από την ισπανική Repsol να εγκαταλείψει έργα που διαχειρίζεται το Βιετνάμ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, προφανώς επειδή οι περιοχές παραβιάζουν τις κυριαρχικές απαιτήσεις της Κίνας. Τώρα, η βιετναμέζικη εταιρία φυσικού αερίου CNG Vietnam Joint Stock Co. και η Exxonmobil ετοιμάζονται να διερευνήσουν για φυσικό αέριο σε μια περιοχή της Νότιας Κίνας που καλύπτει 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το αέριο θα μπορούσε να υποβληθεί σε επεξεργασία έως το 2023, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της CNG.

Το Βιετνάμ στρέφεται προς την εξερεύνηση ενέργειας και στην ξηρά, λέει ο Frederick Burke, συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου Baker McKenzie στην πόλη Χο Τσι Μινχ. Το Βιετνάμ χρειάζεται αργό πετρέλαιο για εξαγωγή στα διυλιστήρια, μερικά από τα οποία αποστέλλουν βενζίνη για κατανάλωση, λέει ο Burke. Οι εξαγωγές αργού αποτελούν περίπου το 18% των συναλλαγματικών αποθεμάτων, λέει.

"Εάν η εξερεύνηση πετρελαίου δεν αποδειχθεί βιώσιμη για το Βιετνάμ στα χωρικά ύδατά του, πολλοί υποθέτουν ότι η μελλοντική εξερεύνηση μπορεί να γίνει στην ξηρά", λέει ο Brown.

Του Ralph Jennings

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου