Κυριακή 15 Απριλίου 2018

CNBC: Η εποχή του πετρελαίου δεν έχει τελειώσει - Θα χρειασθούν 4 - 5 δεκαετίες ακόμα

Από το worldenergynews.gr
Οι οικονομολόγοι συνήθως λένε ότι η καλύτερα θεραπεία για τις υψηλές τιμές είναι οι… υψηλές τιμές και στην περίπτωση του πετρελαίου αυτό το «ρητό» επιβεβαιώνεται συχνά, αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου.

Τα έτη αυξημένων τιμών του πετρελαίου που οδήγησαν μέχρι το 2014, όταν τα futures του Brent διαπραγματεύονταν πάνω..
από τα 100 δολ. το βαρέλι, συνέβαλαν στην αύξηση της αποδοτικότητας στη βιομηχανία και σε άλλους τομείς της ενέργειας, αλλά τελικά οδήγησαν σε αύξηση της προσφοράς και στη μείωση των τιμών.

«Η εποχή της υψηλής τιμής του πετρελαίου όπου επέφερε καινοτομίες σε όλον τον κόσμο κυρίως όσον αφορά το σχιστόλιθο, αλλά επέστρεψε στους πετρελαιοπαραγωγούς να αναλάβουν μεγαλύτερα ρίσκα» επισημαίνει ο John Kilduff της Again Capital.

Αυτή τη στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν ξανά εν μέσω αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Η πρόσφατη εκτόξευση και η μεταβλητότητα στις τιμές θα μπορούσε να υπενθυμίσουν τα οφέλη των φθηνότερων εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Αλλά -όπως επισημαίνει το CNBC- ακόμα και όταν επεκταθεί η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η εποχή του πετρελαίου έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.

«Πιστεύω ότι το πετρέλαιο έχει ακόμα τέσσερις ή πέντε δεκαετίες πριν να δούμε κάτι.

Η αλλαγή έρχεται αλλά χρειάζεται χρόνος» επισημαίνει ο John Eichberger του Fuels Institute.

Εξάλλου, η International Energy Agency (IEA) αναμένει ότι η ζήτηση του πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2040, τροφοδοτούμενη από τις αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία και βιομηχανίες όπως οι μεταφορές, πετροχημικά, αεροπορία και ναυτιλία.

Ωστόσο, η ΙΕΑ αναφέρει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο καλύπτουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης.

Ο λόγος είναι η Κίνα, που δείχνει τον δρόμο της καθαρής ενέργειας.

«Θα πρέπει να προσέξεις την Κίνα, διότι το ερώτημα τώρα είναι πόσο μεγάλα βήματα θα κάνει» επισημαίνει ο Tom Kloza της OPIS, μια εταιρεία που παρέχει πληροφορίες για τις τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ΙΕΑ αναμένεται ένα στα τέσσερα οχήματα που κυκλοφορούν στην Κίνα θα είναι ηλεκτρικά έως το 2040.

«Τα ηλεκτρικά οχήματα θα συναγωνιστούν και πιθανώς θα νικήσουν τα συμβατικά όσον αφορά το κόστος πολύ σύντομα, πράγμα που θα δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα επιλογής», δήλωσε ο Eichberger.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι ακόμα και καθώς οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αυξάνονται, θα χρειαστούν δεκαετίες για να δημιουργηθούν οι υποδομές ώστε να ξεπεράσουν τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου