Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΣΕΕΠ


Από το pseep.gr 
Την Πέµπτη 01/03/18 πραγµατοποιήθηκε συνάντηση µεταξύ ∆ιαπαραταξιακής Επιτροπής του ΠΣΕΕΠ και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κου Σταθάκη, η οποία προκλήθηκε µετά από επιστολή του Σωµατείου µας µε κύριο θέµα συζήτησης την πρόβλεψη 500 εκ. ευρώ στον Προϋπολογισµό του κράτους από την πώληση των µετοχών που συνεχίζει να κατέχει το ∆ηµόσιο στα ΕΛΠΕ.

Από πλευράς Υπουργού τέθηκαν τα τρία επικρατέστερα σενάρια σε ότι έχει να κάνει µε την επιχειρούµενη πώληση µε την εξής σειρά :


Το λιγότερο επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγµή είναι η πώληση των µετοχών
µέσω Χρηµατιστηρίου καθώς αυτή η διαδικασία θα είναι η λιγότερο «επικερδής».

Το σενάριο που µιλάει για χαµηλότοκο οµολογιακό δάνειο το οποίο θα καλύψει την οικονοµική απαίτηση του Προϋπολογισµού και θα αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου, έχει στην ουσία περάσει σε δεύτερη µοίρα καθώς, όπως µας αναφέρθηκε, προσαυξάνει έστω και προσωρινά το δηµόσιο χρέος.

Επικρατέστερο λοιπόν σενάριο τη συγκεκριµένη χρονική στιγµή είναι η από κοινού µε τον µεγαλοµέτοχο (Paneuropean) πώληση έτσι ώστε το συνολικό ποσοστό που θα αγοράσει «ο νέος επενδυτής» να ξεπερνάει το 51%.

Όπως έγινε αντιληπτό, τελικά και ο µεγαλοµέτοχος στα ΕΛΠΕ αποφάσισε να πουλήσει. Εντύπωση επίσης προκάλεσε το χρονικό πλαίσιο µέσα στο οποίο ο Υπουργός δήλωσε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της «αξιοποίησης» θέτοντάς το στον Ιούνιο. Ως εκ τούτου εύκολα συµπεραίνουµε πως ο σχεδιασµός τους θα θέσει τους εργαζόµενους στα ΕΛΠΕ και τους αγώνες που αυτοί θα δίνουν ως το τελευταίο εµπόδιο για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης.

Το Σωµατείο από την πλευρά του κατέστησε σαφές για µία ακόµα φορά, την απαρέγκλιτη στάση του ενάντια στο ξεπούληµα του συνόλου της Ενέργειας στη χώρα µας και πως κανένας σχεδιασµός αλλά και «κοινωνικός αυτοµατισµός» δεν πρόκειται να µας κάνει να παραχωρήσουµε ούτε σπιθαµή ελπίδας και παραγωγικής ανασυγκρότησης που η ίδια η κοινωνία ξέρει πως οι δυνάµεις της εργασίας θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται µέχρι τέλους.

Οι εργαζόµενοι στα ΕΛΠΕ θα υπερασπιστούµε µε κάθε µέσο που διαθέτουµε τα ΕΛΠΕ και κατ΄ επέκταση την περιουσία του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου