Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

ΙΕΑ: Οι ΗΠΑ θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου τα επόμενα 5 χρόνια

Από το worldenergynews.gr 
Η ζήτηση προς το πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, και οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν ως επί το πλείστον την παγκόσμια ζήτηση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα (5/3) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), μέσω της έκθεσής του για τις προοπτικές του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, ο IEA εκτιμά ότι η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην κατανάλωση πετρελαίου τουλάχιστον μέχρι το 2023, ενώ εκτός..
από τις ΗΠΑ, τόσο ο Καναδάς, όσο και η Βραζιλία και η Νορβηγία θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν της υψηλότερη ζήτηση το 2020.

Ωστόσο, ο Οργανισμός προειδοποίησε ότι η παροχή πετρελαίου θα μπορούσε να υποχωρήσει εάν οι επενδύσεις στον κλάδο δεν ανακάμψουν από τα ιστορικά χαμηλά στα οποία υποχώρησαν τα τελευταία χρόνια.

«Οι επενδύσεις δείχνουν μικρά σημάδια ανάκαμψης από την πτώση που σημειώθηκε το 2015-2016, γεγονός που προκαλεί προβληματισμούς σχετικά με το αν θα υπάρξει επαρκής προσφορά ώστε να αντισταθμίσει την πτώση στις επενδύσεις και να ανταποκριθεί στην ισχυρή ζήτηση μετά το 2020», σημειώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol.

Κατά τη διάρκεια της διετίας 2015-2016, οι επενδύσεις του πετρελαϊκού κλάδου υποχώρησαν κατά -25%, γεγονός που συμπίπτει με την κατάρρευση που είχε σηεμιωθεί εκείνη την περίοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον Birol, οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει σημαντικά από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία του ΟΠΕΚ, ενώ σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε επίσης και η ανάκαμψη την παραγωγή των ΗΠΑ.


Παράλληλα, ο ΙΕΑ προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αντλούν 17 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ότι αφορά το αργό πετρέλαιο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, γεγονός που τις καθιστά τον κορυφαίο παραγωγό πετρελαιοειδών παγκοσμίως.

Συγκριτικά, ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα κατά μόλις 750 χιλ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2023, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας αύξησης που θα σημειωθεί στην παραγωγή πετρελαίου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

ε ότι αφορά τη ζήτηση, αυτή αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 104,7 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας παραγωγής, με τη μισή από αυτή την αύξηση να προέρχεται από την Κίνα και την Ινδία.

Ο IEA διατήρησε την πρόβλεψή του ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο δεν αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι το 2023, ωστόσο η άνοδος θα αρχίσει να επιβραδύνεται στα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο κομμάτι των εξαγωγών, καθώς θα εξάγει 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2023, μετά την ολοκλήρωση των νέων αγωγών και των νέων τερματικών εξαγωγών.
«Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, οι ΗΠΑ θα παραδώσουν τον τίτλο του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στην Κίνα και την Ινδία», σημειώνει ο Οργανισμός, με τις εισαγωγές στην Κίνα να αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου