Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Κλείνει η συμφωνία μετόχων ανάμεσα σε Δημόσιο και Λάτση για το 51% των ΕΛΠΕ

Από το energypress.gr
Ζήτημα ημερών θεωρείται το κλείσιμο της συμφωνίας μετόχων μεταξύ Λάτση και Δημοσίου για την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ συν το μάνατζμεντ.

Στις συνεχείς συναντήσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, οι οποίες έλαβαν χώρα χθες και συνεχίζονται και σήμερα, συζητώνται οι τελευταίες λεπτομέρειες της σύμφωνίας, όπως για παράδειγμα το αν η κάθε πλευρά θα έχει ή όχι δικαίωμα να διορίζει μέλη της στο ΔΣ της εταιρείας, μετά την πώληση του 51%.

Θυμίζουμε ότ..
ι οι δύο υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι, (Paneuropean και Δημόσιο), θα διατηρήσουν στα ΕΛΠΕ από ποσοστό 15% ο καθένας, πουλώντας η μεν πλευρά Λάτση περίπου το 30% (από 45,47% σήμερα), το δε Δημόσιο γύρω στο 20% (από 35,5% σήμερα).

Αφού υπογραφεί η συμφωνία, το ΤΑΙΠΕΔ είναι σε θέση να προκηρύξει άμεσα το διαγωνισμό, του οποίου οι όροι θα κρίνουν και το ποιοί πραγματικά ενδιαφέρονται.

Και αυτό, καθώς όπως λένε άνθρωποι με γνώση των διεργασιών, τα ονόματα που έχουν τελευταίως ακουστεί ως δυνητικοί μνηστήρες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού ουδείς ξέρει τους όρους της συμφωνίας. Οταν αυτοί γίνουν γνωστοί, τότε μόνο θα εμφανιστούν οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι.

Σημειώνεται ότι στο μνημόνιο προβλέπεται πως η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ θα πρέπει να ξεκινήσει εντός Μαρτίου, γεγονός που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούσε να συμβεί μέσα στον Απρίλιο.

Σε επίπεδο τιμήματος, το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί πολλά νούμερα. Ανθρωποι με συμμετοχή στις συζητήσεις κρατούν σαφείς αποστάσεις από τα σενάρια που διαρρέονται ότι με βάση τα περυσινά αποτελέσματα, η αξία των ΕΛΠΕ κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6 δισ. ευρώ, και άρα το 51% μεταφράζεται σε 2,5 -3 δισ. ευρώ. Ποσό που, με βάση πάντα την ίδια ανάλυση, δύσκολα θα βρεθεί να δώσει σήμερα, ένας στρατηγικός επενδυτής.

Στον αντίποδα, μπορεί η κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ, ύψους 2,42 δισ (με βάση το χθεσινο κλείσιμο του ΧΑ) να μην αντανακλά την αξία της εταιρείας, λόγω του υποτιμημένου χρηματιστηρίου, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν θα ληφθεί υπόψιν όταν θα έρθει η ώρα, όπως εξηγούν οι γνωρίζοντες.

Αν και ουδείς αμφισβητεί τα συνεχή ρεκόρ κερδοφορίας των ΕΛΠΕ, εντούτοις τα περιθώρια κέρδους, ειδικά στον κλάδο της διύλισης, παρουσιάζουν αυξομειώσεις, και εν πάση περιπτώσει την "λύση" θα τη δώσει ο διεθνής οίκος, στον οποίο και θα ανατεθεί η αποτίμηση του προς πώληση 51% συν το μάνατζμεντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου