Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

OilPrice: Ο TAP από τους κρισιμότερους αγωγούς φυσικού αερίου διεθνώς περνάει από Ελλάδα

Από το worldenergynews.gr
Ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου, που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τον μεγαλύτερο οικονομικό όμιλο στον κόσμο, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα αγωγών υποδομής παγκοσμίως, φέρνοντας στην Ευρώπη το φυσικό αέριο της Κασπίας.

Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση των Luis Colasante και Sergio Mazodilla στο OilPrice.com, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι η Ευρώπη επιθυμεί να ..
γίνει λιγότερο εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο και να χρησιμοποιήσει πιο καθαρή ενέργεια, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και τη χρήση φυσικού αερίου.

Μετά την αύξηση κατά 7% το 2016, η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου εξακολούθησε να αυξάνεται μέχρι το 2017. 

Τα επίπεδα κατανάλωσης παρουσίασαν ετήσια αύξηση 6% το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου είναι κατά 80% ολοκληρωμένος, ενώ η πρώτη ροή φυσικού αερίου για την Ευρώπη αναμένεται γύρω στο 2020. 


Αυτό είναι εξαιρετικό νέο όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την οικονομία του Αζερμπαϊτζάν, η οποία επωφελείται από τους βελτιωμένους όγκους εξαγόμενων αερίων.

Ο τομέας του φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει το 45% του ΑΕΠ και το 75% περίπου των κρατικών εσόδων στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τα επόμενα 10 χρόνια, αποτέλεσμα της μετάβασης των Κάτω Χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου από εξαγωγείς φυσικού αερίου σε εισαγωγείς, αλλά και της ενεργειακής πολιτικής της Νορβηγίας για την προώθηση νέων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το Αζερμπαϊτζάν θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο ως ευρωπαίος εταίρος με σταθερή οικονομία αλλά και ως προμηθευτής με αυξανόμενα εξαγωγικά δυναμικά. 

Και ενώ ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου δεν θα αντικαταστήσει την ανάγκη της Ευρώπης για ρωσικό φυσικό αέριο, θα αποτελέσει εξαιρετικό παράγοντα για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης που προμηθεύονται υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). 

Το έργο Turts Stream στην Ευρώπη δεν θα είναι ανταγωνιστής του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου - αυτή είναι η προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου όχι μόνο θα προσφέρει εφοδιασμό στην Ευρώπη αλλά και θα βοηθήσει στην άμβλυνση του μελλοντικού ανοδικού κινδύνου τιμών, καθώς το κόστος της χονδρικής ενέργειας (στην Ευρώπη) καθίσταται σημαντικά ευαίσθητο στις παγκόσμιες αγορές. 

Παρά το γεγονός ότι οι αναμενόμενες ροές όγκου ενδέχεται να μην απειλούν αναγκαστικά τη δεσπόζουσα θέση της Ρωσίας στην περιοχή, οι παγκόσμιες τιμές φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς συνεχίζονται τα έργα, παράλληλα με τον "γολιάθ" που είναι το φυσικό αέριο σχιστολιθίου των ΗΠΑ, καταλήγουν οι δύο αναλυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου