Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Fatih Birol: Η Ανάκαμψη του Πετρελαίου Ενδέχεται να Εχει Δύο Οψεις

Από το energia.gr
Η πρόσφατη ανάκαμψη του αργού πετρελαίου σχεδόν σε υψηλό τριετίας ενδέχεται να αιφνιδιάσει τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες που έχουν δεσμευθεί να μειώσουν την παραγωγή τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018, καθώς οι υψηλότερες τιμές θα αποτελέσουν επιπλέον κίνητρο για την αύξηση της παραγωγής από τη βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ.

Αυτά δήλωσε στο BloombergQuint ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) στο..
περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. «Αυτό θα σήμαινε ότι περισσότερο πετρέλαιο θα εισέλθει στην αγορά και θα ασκήσει πίεση προς τα κάτω στις τιμές», ανέφερε.

Μετά την υποχώρηση κάτω από τα $ 45 το βαρέλι στα μέσα του 2017, οι τιμές του αργού ανέκαμψαν μετά την απόφαση του OPEC και των συμμάχων του να μειώσουν την παραγωγή τους για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο υπερπροσφοράς.

Τον Ιανουάριο, οι τιμές του αργού έφτασαν στα $70 για πρώτη φορά από τα τέλη του 2014, καθώς ο OPEC και η Ρωσία επέκτειναν τα πλαφόν στην παραγωγή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Για το 2018 προβλέπουμε μια περισσότερο ισορροπημένη εικόνα», δήλωσε ο Birol. Μεγάλη ποσότητα πετρελαίου θα προέλθει από τις ΗΠΑ τη στιγμή της «υγιούς αύξησης της ζήτησης», ανέφερε.

Ο Birol δεν αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αγγίξουν τριψήφια ποσά στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον όχι έως ότου πάψουν να υπάρχουν γεωπολιτικές εντάσεις που να επισκιάζουν την αγορά ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου