Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Θωρακίζουν και πάνε για στόχο στο «Καλυψώ»

Από το energypress.gr
Ολοκληρώνεται το προτελευταίο στάδιο θωράκισης στη γεώτρηση, που πραγματοποιεί το Saipem 12000 στον στόχο «Καλυψώ», που βρίσκεται κοντά στο 80% του συνολικού βάθους που προγραμματίζεται να φτάσει το φρεάτιο. Ταυτόχρονα, γίνονται οι ετοιμασίες για το τελικό στάδιο της γεώτρησης, η οποία γίνεται με μικρότερης διαμέτρου σωλήνες, αλλά και με μικρότερες ταχύτητες αφού όσο η κεφαλή του γεωτρύπανου πλησιάζει προς τον στόχο, οι διαδικασίες γίνονται με περισσότερη προσοχή.

Το χρονοδιάγραμμα της γεώτρησης προχωρά ..
κανονικά με ελάχιστη καθυστέρηση, που έφερε η κακοκαιρία με τα πολλά μποφόρ της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο, τώρα και οι εργασίες στο γεωτρύπανο και ο εφοδιασμός μέσω θάλασσας και από αέρος, προχωρούν κανονικά. Αναμένεται το γεωτρύπανο να φτάσει στο βάθος του στόχου στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε και θα ξεκινήσουν αμέσως οι ειδικές μετρήσεις και έρευνες για να διαπιστωθεί κατ’ αρχάς το αποτέλεσμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο τα αποτελέσματα της γεώτρησης, όσο και οι τελικές γεωλογικές και τεχνικές λεπτομέρειες για την επόμενη γεώτρηση, στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, που βρίσκεται 289 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του στόχου «Καλυψώ», θα αναλυθούν με τον νέο υπερ-υπολογιστή που έθεσε πρόσφατα σε επιχειρησιακή λειτουργία η ΕΝΙ. 

Πρόκειται για τον πιο ισχυρό ιδιωτικό υπολογιστή, τον HPC4, που χρησιμοποιείται για τεχνοεμπορικούς σκοπούς στον κόσμο και έναν από τους πιο ισχυρούς παγκόσμια, που εκτελεί 18.600.000.000.000.000.000 υπολογισμούς το δευτερόλεπτο και αξιοποιεί μεταξύ άλλων εξελιγμένο λογισμικό για επεξεργασία τρισδιάστατων σεισμογραφικών δεδομένων. Είναι εγκατεστημένος σε πόλη που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από το Μιλάνο όπου βρίσκεται η έδρα της ΕΝΙ.

(Π. Θεοχαρίδης, Φιλελεύθερος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου