Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Κίνδυνος για περιβαλλοντική καταστροφή από το φλεγόμενο ιρανικό τάνκερ στην Κίνα

Από το protagon.gr
Σε μείζονα καταστροφή με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις εξελίσσεται η πυρκαγιά που μαίνεται από το Σάββατο σε ιρανικό δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά της Κίνας.

Το φλεγόμενο τάνκερ «Sanchi» μετέφερε 136.000 τόνους πετρελαίου ή περίπου 1 εκατ. βαρέλια και κινδυνεύει είτε να εκραγεί είτε να βυθιστεί.

Για την ώρα ..
αγνοείται η τύχη όλου του πληρώματος που αποτελούσαν 30 Ιρανοί και δύο Μπαγκλαντέσιοι. Οι διασώστες έχουν εντοπίσει ένα πτώμα αγνώστων στοιχείων.

Το έργο των συνεργείων πυρόσβεσης δυσκολεύουν σημαντικά οι υψηλές θερμοκρασίες και ο πυκνός καπνός από το δεξαμενόπλοιο. Οι κακές καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν επίσης το έργο των διασωστών.

Το δυστύχημα συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου σε απόσταση 160 μιλίων ανατολικά της Σαγκάης στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Το ιρανικό, υπό παναμαϊκή σημαία, τάνκερ που είχε προορισμό τη Νότια Κορέα συγκρούστηκε με το σημαίας Χονγκ Κονγκ  ξηρού φορτίου «CF Crystal» το οποίο μετέφερε δημητριακά.


Το σημείο όπου συνέβη το δυστύχημα σε χάρτη του BBC
Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε συμπύκνωμα, που είναι μια επεξεργασμένη μορφή αργού πετρελαίου που μπορεί να μετατραπεί σε υγρή ή αέρια μορφή. Είναι εξαιρετικά τοξικό και μπορεί να εκραγεί πολύ εύκολα.

Όπως σημειώνει ο Guardian είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής, αλλά φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του συμπυκνώματος είτε εξατμίστηκε είτε κάηκε κατά την πυρκαγιά.

Ένα μέρος του υλικού έχει πάντως καταλήξει στον ωκεανό. Θεωρείται δύσκολο να καθαριστεί γιατί αναμειγνύεται με το νερό πιο εύκολα από το αργό πετρέλαιο ενώ είναι άχρωμο και άοσμο και άρα εντοπίζεται δύσκολα.

Η μεγάλη απόσταση από τις ακτές εκτιμάται ότι θα περιορίσει ένα μέρος των προβλημάτων, αλλά και πάλι οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή στις περιοχές θα είναι σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου