Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Ο ΟΠΕΚ απαξιεί την απειλή Trump για απεξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές πετρελαίου

Από το worldenergynews.gr
Μόνο σοβαρά δεν λαμβάνουν δύο από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου των ΗΠΑ και μέλη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα, την απειλή του Donald Trump, ότι η κυβέρνηση του θα τερματίσει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές «μαύρου χρυσού», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις των υπουργών Ενέργειας των δύο κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τους οποίους η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα εξακολουθήσει να έχει ανάγκη τις εισαγωγές πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο Σαουδάραβας υπουργός Khalid Al-Falih είπε..
, ότι οι ΗΠΑ βρίσκεται «πιο βαθιά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας», ενώ ο ομόλογός του της Βενεζουέλας Nelson Martinez είπε, ότι αναμένει πως οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας του στον κορυφαίο καταναλωτή «μαύρου χρυσού» στον κόσμο θα παραμείνει σταθερή.

«Η θέση που έχουν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας είναι πολύ σημαντική για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Al-Falih και πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία ανυπομονεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Trump.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ, η χώρα εισήγαγε το 2016 περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, εκ των οποίων περίπου τα 1,81 εκατομμύρια βαρέλια προέρχονταν από την Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Οι χώρες από τις οποίες εισήγαγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου το 2016 οι ΗΠΑ


Την ίδια ώρα, ο γ.γ. του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo δηλώνει, ότι ο Οργανισμός περιμένει να αναλάβει και επισήμως καθήκοντα ο νέος υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Trump.

Ο δε υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Noureddine Boutarfa τόνισε ότι «ο ΟΠΕΚ βοηθά σήμερα τις ΗΠΑ», διευκρινίζοντας ότι «η ανάκαμψη των τιμών εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ, βοηθά τις πετρελαϊκές εταιρείες, τη βιομηχανία και την οικονομία των ΗΠΑ».
Το Bloomberg επισημαίνει ακόμη, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ υπόσχεται να τερματίσει την εξάρτηση της χώρας από τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ.

Ο πρώην Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος υποσχέθηκε να μειώσει τις εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή, όταν είπε το 2006, ότι η χώρα ήταν «εθισμένη στο πετρέλαιο».
Αντιθέτως όμως με τις εξαγγελίες του, οι εισαγωγές πετρελαίου από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ αυξήθηκαν κατά 10% επί της διακυβέρνησης του.

Τονίζει ακόμη, ότι την ώρα που ο Trump δεσμεύεται να τελειώσει η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα «συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στον Περσικό Κόλπο, προκειμένου να αναπτύξουμε μια πιο θετική σχέση ως προς την στρατηγική μας κατά της τρομοκρατίας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου