Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Saipem 12000 στην κυπριακή ΑΟΖ

Από το lygeros.org
Την ώρα που όλοι ασχολούνται με το τι θα πει και τι θα κάνει η Τουρκία σε διάφορα μέτωπα, η Κύπρος συνεχίζει το ερευνητικό της πρόγραμμα ακάθεκτα χάρη στα συμβόλαια που έχει υπογράψει με τις ξένες εταιρείες. 
Ένα χειροπιαστό παράδειγμα είναι ο ερχομός του γεωτρύπανου Saipem 12000 της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ για να κάνει γεώτρηση στο κοίτασμα-στόχο Καλυψώ στο θαλάσσιο οικόπεδο 6. 
Δηλαδή την ώρα που..
οι περισσότεροι αναρωτιούνται ακόμα ποιο θα είναι το μέλλον της Κύπρου η ίδια όχι μόνο το δείχνει αλλά το ζει. 
Επίσης βλέπουμε ότι η ENI θα ξεκινήσει την τρίτη της γεώτρηση μετά από αυτές που έκανε στα κοιτάσματα-στόχοι Ονασαγόρα και Αμαθούσα στο θαλάσσιο οικόπεδο 9. 
Και παρόλο που διαθέτει τα θαλάσσια οικόπεδα 2 και 3 που είχε αποκτήσει με το 9, δίνει προτεραιότητα στο 6 λόγω των νέων σεισμικών δεδομένων μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. 
Γεωπολιτικά αυτή η έρευνα στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 έχει τη σημασία της αφού θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. 
Έτσι η κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο λειτουργεί καταλυτικά για την απελευθέρωση της Κύπρου αλλά ενισχύεται και αναβαθμίζεται από τα ίδια της τα εργαλεία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Ν. Λυγερός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου