Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Πώς «βαφτίστηκαν» τα κοιτάσματα της ΑΟΖ μας

Από το philenews.com
Άνθεια, Δελφίνος, Γλαύκος, Καλυψώ, Εραστοσθένης, Αφροδίτη, είναι ονόματα με τη δική τους σημασία και εκτόπισμα στη Μυθολογία, συνδεδεμένα και με την Κύπρο. Η Αφροδίτη είναι καλά γνωστό ότι είναι και το πρώτο επιβεβαιωμένο κοίτασμα εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τα προηγούμενα μυθολογικά ονόματα είναι επίδοξα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. Και ο Ονισήφορος, ένα ιδιαίτερα συμβολικό όνομα άμεσα συνδεδεμένο με την Κύπρο και τις προσδοκίες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων γύρω από το υποθαλάσσιο όρος του Ερατοσθένη, είναι επίσης κοίτασμα, μη εμπορεύσιμο για την ώρα, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο τεμάχιο 11. 

Βέβαια έχουμε κι άλλα ονόματα που αφορούν..
στόχους για επίδοξα κοιτάσματα. Αναφέραμε πολλές φορές από τον περασμένο Ιούλιο τον στόχο Σουπιά στο τεμάχιο 3, αλλά υπάρχει και ακόμα ένας στο ίδιο τεμάχιο, με σχετική μάλιστα ονομασία, ο Οκτάπους.

Η ονοματολογία των στόχων των επόμενων γεωτρήσεων έχει το δικό της ενδιαφέρον. Να θυμηθούμε και δύο άγονες γεωτρήσεις της ΕΝΙ προ της ανακάλυψης του Ζορ και της αλλαγής γεωλογικών αντιλήψεων στην αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μας, στους στόχους Ονασαγόρας και Αμαθούς, ονόματα για τα οποία δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις για την επιλογή τους.

Καλυψώ στο τεμάχιο 6, Ερατοσθένης (Νότιο 1) στο τεμάχιο 8, Σουπιά και Οκτάπους στο τεμάχιο 3, είναι στόχοι κοιτασμάτων όπως τους βάπτισαν οι ειδικοί της ιταλικής ΕΝΙ. Που έχει ακόμα κι εδώ τη δική του σημασία, να πούμε ότι ΕΝΙ είναι τα αρχικά του Ente Nazionale Idrocarburi ή στα ελληνικά «Εθνική Αρχή Υδρογονανθράκων» της Ιταλίας.
Άνθεια, Δελφίνος και Γλαύκος στο τεμάχιο 10 είναι τα ονόματα που θα ακούμε ολοένα και πιο συχνά και είναι οι βασικοί από τους στόχους κοιτασμάτων στο τεμάχιο 10 με νονούς τους γεωλόγους του μεγαλύτερου ενεργειακού οργανισμού στον κόσμο, της Exxon Mobil.

Αν είναι λίγο – πολύ κατανοητή η ονοματοδοσία με ονόματα από τη Μυθολογία μας, η απορία για τους λόγους που δόθηκαν κάποια από τα ονόματα παραμένει – γιατί Σουπιά, που αναμένεται γεώτρηση τον Φεβρουάριο, και γιατί Οκτάπους, που είναι ένας άλλος σημαντικός στόχος στο τεμάχιο 3; 

Η σουπιά και το οκταπόδι 

Οι δύο στόχοι Σουπιά και Οκτάπους πήραν το όνομά τους με απόφαση των ειδικών της ΕΝΙ που διέκριναν πιθανά κοιτάσματα στις περιοχές που πήραν τα ονόματα αυτά, λόγω των σχηματισμών των δύο πιθανών κοιτασμάτων –για την ώρα γεωλογικών διαμορφώσεων– όπως διαφάνηκαν μέσα από την ανάλυση των δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμογραφικών: Το ένα κοίτασμα έχει σχήμα που ομοιάζει πολύ με σουπιά και το άλλο με οκταπόδι. Τόση ομοιότητα που αποφάσισαν να τους δώσουν και τα ανάλογα ονόματα επίσημα, Σουπιά και Οκτάπους ή Όκτα, όπως είναι πιθανόν να το ακούσουμε.
Μάλιστα, πρόκειται για στόχους σε μικρότερα θαλάσσια και υποθαλάσσια βάθη και πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου.

Τα επίθετα της Αφροδίτης 

Η Exxon Mobil έχει παράδοση να αφήνει στους γεωλόγους και άλλους ειδικούς που αναλύουν τα σεισμογραφικά και άλλα επιστημονικά δεδομένα να βαφτίζουν αυτοί τους πιθανούς στόχους-κοιτάσματα που εντοπίζουν. Και στη δική μας περίπτωση, με το τεμάχιο 10, πέσαμε σε περιπτώσεις επιστημόνων που έχουν και πάθος και γνώση της Μυθολογίας μας. Ανθεία, Δελφίνος και Γλαύκος είναι τρεις από τους στόχους που εντόπισαν και έχουν ήδη ονοματίσει. Στους δύο πρώτους μάλιστα αναμένεται ότι θα γίνουν και οι δύο πρώτες γεωτρήσεις το β΄ εξάμηνο του 2018.
Άνθεια, είναι ένα από τα πιο κυπριακά επίθετα της Αφροδίτης (μαζί με το Ιεροκηπία) που προέρχεται και από τον μύθο της άνθισης της περιοχής που αναδύθηκε η συνδεδεμένη με το νησί μας θεά. Άνθεια ήταν και το λατρευτικό υποκοριστικό της θεάς που κρατούσε το ρόδι, το σύμβολο της γονιμότητας, της Ήρας. Με ό,τι σημαίνουν αυτά σε σχέση με τις προσδοκίες των γεωλόγων που αναλύουν το τεμάχιο 10. 

Τα παιδιά της Γαίας

Ο άλλος στόχος στο 10, ο Δελφίνος, δεν προέρχεται από τη γαλλική έννοια εκείνου που αναμένει ή προσδοκά να αντικαταστήσει άλλον στην εξουσία, αλλά την ελληνική, Δέλφυς, δηλαδή αυτό που προερχόταν από τα βάθη της μητέρας Γαίας. Και πάλι με ό,τι σημαίνει αυτό, ακόμα περισσότερο αν το συνδέσουμε με τον «αδελφό» (που προέρχεται από την ίδια μήτρα) στόχο κοιτάσματος της Άνθειας.
Τρίτος –αλλά όχι έσχατος– στόχος κοιτάσματος, που έχει ήδη ονοματίσει η Exxon Mobil στο τεμάχιο 10, είναι ο Γλαύκος, ο κατά κάποιους μύθους θαλάσσιος θεός με διάφορες υποστάσεις και κατά άλλους ο πατέρας της Λήδας. Ο Γλαύκος ήταν όμως σύμφωνα με τη Μυθολογία και ένας από τους γίγαντες, που φέρονται να γεννήθηκαν από το σώμα της Γης, που περιφερόταν στις θάλασσες και τα νησιά και μάλιστα είχε προφητικές ικανότητες.

Η νύμφη της Μεσογείου

Βέβαια, η αρχή θα γίνει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και για τις τουλάχιστον επόμενες 36 διαδοχικές ημέρες, που απαιτεί η τοποθέτηση του γεωτρύπανου, η γεώτρηση, η απεγκατάσταση και η αποχώρηση του Saipem 12000, στο προσκήνιο θα είναι η νύμφη Καλυψώ. Η νησιώτισσα Καλυψώ της Μεσογείου κατοικούσε σε ένα μεγάλο σπήλαιο. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα κοιτάσματα στους στόχους που ονομάτισαν οι ειδικοί της ΕΝΙ και της Exxon Mobil, όπως και προηγουμένως αυτοί της Noble και της Total, αν και συνδέονται με τη Μυθολογία μας, σχηματίστηκαν στα έγκατα της γης εκατομμύρια χρόνια πριν, ακόμα και από τους μύθους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου