Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

Προχωρά κανονικά το ενεργειακό πρόγραμμα

Από το philenews.com
Η Λευκωσία δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει την Τουρκία στο παιχνίδι των αντιπαραθέσεων και υψηλών τόνων στα ενεργειακά. Ακολουθώντας την πάγια τακτική που εφάρμοσε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση δεν μπαίνει στο παιχνίδι που επιδιώκει η Τουρκία που στόχο έχει: α) να εκφοβίσει την Κύπρο και να σταματήσει τις όποιες έρευνες για φυσικό αέριο, β) να οδηγήσει μέσω της έντασης τις εμπλεκόμενες εταιρείες στο να αναστείλουν τα προγράμματα γεωτρήσεων που έχουν ετοιμάσει. Όπως χαρακτηριστικά σημείωναν..
διπλωματικοί κύκλοι εάν η Λευκωσία ακολουθούσε την Τουρκία στο παιχνίδι προκλήσεων ουσιαστικά θα έστελνε από μόνη της αρνητικό μήνυμα προς τις εταιρείες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμα ότι οι όποιες κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή δεν έχουν επηρεάσει τις ενέργειές τους και συνεχίζουν κανονικά.

Πέραν όμως από το να προκαλέσει παρενοχλήσεις η Τουρκία, γνωρίζοντας ότι θα είναι δύσκολο να κάνουν πίσω οι εταιρείες, σκοπεύει μέσα και από τις κινήσεις της στο να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο. Επιχειρώντας να επιτύχει στην Κύπρο ότι πέτυχε στο Αιγαίο, κάτι που σημαίνει και πάλι ότι το όλο ενεργειακό πρόγραμμα θα μπει στο ράφι και θα επανέλθει μόνο με την έγκριση της Τουρκίας. Αυτό ακριβώς το δεδομένο το γνωρίζει καλά η κυπριακή πλευρά και δεν θέλει να κάνει το χατίρι των Τούρκων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τις εξελίξεις ανέφερε (στο ΚΥΠΕ) πως η κυβέρνηση προχωρεί με τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς σε συνεργασία με τις εταιρείες κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίως μετά την άφιξη του γεωτρύπανου Saipem 12000, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 6, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι διαχρονικά η Τουρκία προβαίνει είτε σε δημόσιες δηλώσεις, είτε σε ενέργειες, με τις οποίες αποσκοπεί να δημιουργήσει μια εικόνα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, «ενέργειες και δηλώσεις οι οποίες ενισχύονται κατά τη διάρκεια υλοποίησης των ενεργειακών μας σχεδιασμών». Καλύτερη απάντηση προς την Τουρκία, ανέφερε, είναι η παρουσία όλων αυτών των ενεργειακών κολοσσών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική και οικονομική ψήφο εμπιστοσύνης. «Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι δημόσιας αντιπαράθεσης με την Τουρκία, βοηθώντας την να εξυπηρετήσει τον στόχο της, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη δημιουργία αμφισβητήσεων σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας» επεσήμανε. Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «εμείς, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό αλλά και άλλο επίπεδο, συνεχίζουμε απρόσκοπτα τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς σε συνεργασία με τους ενεργειακούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας».

Σημειώνεται ότι το γεωτρύπανο Saipem 12000 αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του τις αμέσως επόμενες ημέρες στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6.
Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης στις δικές του παρεμβάσεις και παρά τα ερωτήματα που δέχθηκε απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος των τουρκικών προκλήσεων. Διεμήνυσε πως «δεν θα κάνουμε επίκεντρο τις προκλήσεις της Τουρκίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου