Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί η Σαουδική Αραβία αναζητά πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις ΗΠΑ

Από το fortunegreece.com
Λίγο πριν την είσοδο της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Aramco στο Χρηματιστήριο, η χώρα αναζητά διακαώς νέους ενεργειακούς πόρους.
της Kirsten Korosec

Καθώς η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να πουλήσει του χρόνου ένα μέρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Aramco σε επενδυτές, η χώρα αναζητά διακαώς νέους ενεργειακούς πόρους.

Και, πλέον, στρέφει την προσοχή της στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το βασίλειο, το οποίο έχει σχεδιάσει..
μια αρχική δημόσια προσφορά το 2018 για την Aramco, εστιάζει σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal στο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο. Η εφημερίδα επικαλείται διάφορες ανώνυμες πηγές.

Η ίδια η αρχική δημόσια εγγραφή είναι μια σημαντική στιγμή για την Aramco. Συγκεκριμένα, θα βάλει τίτλους τέλους σε 38 χρόνια απόλυτου κρατικού ελέγχου της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο.

Οι συνέπειες μιας αρχικής δημόσιας εγγραφής, η οποία αναμένεται να αναδείξει την Aramco στην εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο – μεγαλύτερη από εκείνη της Apple και της Microsoft -, θα είναι κρίσιμες. Και δεν αφορούν μόνο τις αγορές και τη Σαουδική Αραβία.

Η αρχική δημόσια εγγραφή θα μετατρέψει την Aramco σε μια πιο διαφοροποιημένη εταιρεία με στοιχεία ενεργητικού στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτός Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Aramco συζητάει ήδη με την Tellurian, την εταιρεία ανάπτυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου με έδρα το Χιούστον, το ενδεχόμενο αγοράς ενός μεριδίου στην αμερικανική εταιρεία.

Επίσης, η Aramco εξετάζει την αγορά μεριδίων στα κοιτάσματα Permian και Eagle Ford, ενώ έχει προσεγγίσει κι άλλες αμερικανικές εταιρείες με στόχο το κλείσιμο συμφωνιών εξαγωγής φυσικού αερίου.

Οι εξελίξεις αυτές, αν και βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, αντανακλούν μια δραματική μεταβολή για την Aramco, ενώ δείχνουν ότι η έκρηξη του κλάδου του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει επηρεάσει αρνητικά τη θέση της σαουδαραβικής εταιρείας παγκοσμίως.

Η Aramco, βεβαίως, κατέχει ήδη περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ. Όμως, αυτά είναι διυλιστήρια. Η εταιρεία παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο αποκλειστικά εντός της Σαουδικής Αραβίας, και δεν εισάγει ούτε πετρέλαιο ούτε φυσικό αέριο.

Οι συμφωνίες με τις αμερικανικές εταιρείες θα επιτρέψουν στην Aramco να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικότερα το εγχώριο πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί ένα μέρος των πετρελαϊκών της αποθεμάτων για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Αν μπορέσει να διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η Aramco θα κρατήσει το μεγαλύτερης αξίας αργό πετρέλαιο για εξαγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου