Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Πού θα πάει το πετρέλαιο το 2018 – Οι εκτιμήσεις έξι μεγάλων επενδυτικών τραπεζών

Από το capital.gr
Το πετρέλαιο οδεύει στο δεύτερο συνεχόμενο κερδοφόρο έτος μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ στα τέλη του περασμένου μήνα μήνα για την επέκταση του περιορισμού της παραγωγής έως τα τέλη του 2018, σε μια προσπάθεια να συρρικνωθούν η υπερπροσφορά και τα τεράστια αποθέματα, με  στόχο την στήριξη των τιμών του αργού.

Το Brent έχει "τρέξει" περίπου 12% φέτος και στα 63,65 δολάρια το βαρέλι, μετά το εντυπωσιακό +52% πέρυσι.

Ενώ αρκετές επενδυτικές τράπεζες αύξησαν..
τις προβλέψεις τους για τις τιμές του αργού το νέο έτος, άλλες εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξες.

Μεταξύ των πιο bullish είναι η Goldman Sachs, όπως αναφέρει το Bloomberg, η οποία αύξησε τις προοπτικές της για το αργό πετρέλαιο Brent κατά σχεδόν 7% στα 62 δολ. το βαρέλι από 58 δολάρια πριν, υπογραμμίζοντας την ισχυρότερη από την αναμενόμενη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να επεκτείνουν τις περικοπές της προσφοράς κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη στις 30 Νοεμβρίου .

Ένας άλλος ταύρος, είναι η JPMorgan. Η τράπεζα αύξησε τις εκτιμήσεις της για το Brent στα 60 δολάρια το βαρέλι από 58 δολάρια πριν, τονίζοντας ότι οι τιμές του αργού έχουν παραμείνει "σε γενικές γραμμές σταθερές, αντικατοπτρίζοντας σταθερά θεμελιώδη μεγέθη και αυστηρότερες ισορροπίες". Η JP Morgan υπογραμμίζει επίσης την προθυμία του ΟΠΕΚ και της Σαουδικής Αραβίας να εξισορροπήσουν τις αγορές. Αυτή σύμφωνα με την τράπεζα είναι οι λόγοι για τις bullish προοπτικές του αργού το νέο έτος.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκεται η Citigroup, η οποία αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθεί η τρέχουσα δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης και ότι η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να απειλήσει την αγορά.  Η τράπεζα εκτιμά ότι το Brent θα διαμορφωθεί στα 54 δολάρια το βαρέλι, μία πρόβλεψη η οποία είναι αμετάβλητη από τον Ιούλιο όταν και έκοψε τις εκτιμήσεις της από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Για την Barclays, το ράλι του αργού πετρελαίου θα ενθαρρύνει τους Αμερικανούς και άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, να αυξήσουν την παραγωγή τους το 2018, συμβάλλοντας στην ανατροπή του σκηνικού της αγοράς και προς την εκ νέου αύξηση των αποθεμάτων. Η τράπεζα διατηρεί τη πρόβλεψή της για το Brent στα 55 δολάρια το βαρέλι. Όπως εκτιμά, η τρέχουσα αισιοδοξία σε σχέση με τις τιμές θα ενθαρρύνει την αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια ημερησίως, τόσο το 2018 όσο και το 2019.

Η UBS αύξησε τις εκτιμήσεις της για το Brent για το 2018 στα 60 δολάρια το βαρέλι από 55 δολάρια πριν. Σύμφωνα με την τράπεζα, τα αποθέματα του ΟΠΕΚ ενδέχεται να υποχωρήσουν στον μέσο όρο 5 ετών στο τρίτο τρίμηνο του 2018, όταν θα αρχίσει το άτυπο tapering των περικοπών του OΠΕΚ.

Τέλος, η Credit Suisse ενίσχυσε τις προβλέψεις της για το Brent στα 60 δολάρια το βαρέλι από 53 δολάρια πριν. Η τράπεζα υποστηρίζει ότι ο ΟΠΕΚ και  "ισχυρή δέσμευση" των άλλων παραγωγών στις περικοπές, θα οδηγήσουν σε ομαλοποίηση των επίπεδο αποθεμάτων του ΟΠΕΚ στο τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ελευθερία Κούρταλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου