Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την εμπλοκή της Shell σε εγκλήματα στη Νιγηρία

Από το worldenergynews.gr
Από την πλευρά της η νιγηριανή θυγατρική της Shell (SPDC) υπερασπίστηκε τον εαυτό της μπροστά στις κατηγορίες

Η αγγλο-ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία Shell φέρει μεγάλη ευθύνη για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν τη δεκαετία του 1990 εναντίον του πληθυσμού της νοτιοανατολικής Νιγηρίας, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία. 

Σε έκθεσή της με τίτλο: «Shell: συνενοχή σε ανθρωποκτονίες;» η ΜΚΟ επισημαίνει ότι..
έχει συγκεντρώσει «για πρώτη φορά» «τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάζουν με μελανά χρώματα τη συμμετοχή της Shell» στην καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν το 1990, στη διάρκεια των 
οποίων σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως στην Ογκόνιλαντ. 

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι πολιτική της πετρελαϊκής εταιρείας από το 1995 ήταν να προσφέρει «ελικόπτερα, πλοία και οχήματα» στις νιγηριανές αρχές, ώστε να φροντίζουν για την ασφάλεια της περιοχής, «γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι δυνάμεις ασφαλείας παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

«Τον Οκτώβριο του 1993 η εταιρεία μετέφερε στρατιωτικούς ως το χωριό Κοροκόρο, από όπου εκείνοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών», αναφέρεται στην έκθεση, ή ακόμη προσέφερε «αμοιβές» σε κάποια μέλη του στρατού. 

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται επίσης στην περίπτωση του Κεν Σάρο- Ουίουα, ενός συγγραφέα και επικεφαλής του Κινήματος για την Επιβίωση του Λαού Ογκόνι, ο οποίος εκτελέστηκε το 1995 στη διάρκεια της δικτατορίας του Σάνι Αμπάτσα. 

Κλείνοντας την έκθεσή της η ΜΚΟ ζητεί από τις νιγηριανές αρχές, αλλά και από τη δικαιοσύνη στην Ολλανδία και τη Βρετανία να εξετάσουν «τον ρόλο της εταιρείας στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας». 

Η δικαιοσύνη της Ολλανδίας αντέδρασε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι θα εξετάσει τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για τον ρόλο της Shell στη Νιγηρία, ώστε να αποφασίσει αν θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα. 

«Θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά την υπόθεση και αν δούμε ότι υπάρχει λόγος να ξεκινήσουμε έρευνα, θα το κάνουμε», δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας. 

Από την πλευρά της η νιγηριανή θυγατρική της Shell (SPDC) υπερασπίστηκε τον εαυτό της μπροστά στις κατηγορίες, καταγγέλλοντας τον μόνο ρόλο της στρατιωτικής κυβέρνησης που ήταν στην εξουσία την εποχή «του τραγικού αυτού συμβάντος». 

«Σοκαριστήκαμε και λυπηθήκαμε όταν ακούσαμε τα νέα για τις εκτελέσεις» (του Κεν Σάρο- Ουίουα), έγραψε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι η Shell είχε ζητήσει τότε να επιδειχθεί επιείκεια. 

«Η Shell δεν είχε βοηθήσει ούτε ενθαρρύνει ποτέ τις αρχές να διαπράξουν οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια στη Νιγηρία», συνέχισε το γραφείο Τύπου της SPDC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου