Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Ζητείται 4μηνη αναβολή στο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ - Τα δύο σενάρια και οι ανησυχίες για τις επιπλοκές

Από το energypress.gr
Χθες η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ αποκάλυψε ότι υπάρχει ζήτημα με το διαγωνισμό για την πώληση του 66% που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι ενώ αρχικά η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών είχε προσδιοριστεί για τις 22 Δεκεμβρίου, υπάρχει αίτημα από πλευράς των συμμετεχόντων να δοθεί χρονική παράταση. Για πόσο χρονικό διάστημα;

Εδώ φαίνεται να υπάρχουν δύο τάσεις. Η πρώτη προέρχεται..
από την πλευρά του Ταμείου που διενεργεί το διαγωνισμό και η οποία θέλει την ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό, με την μετάθεση της ημερομηνίας για τις δεσμευτικές προσφορές αμέσως μετά τις γιορτές, εντός του Ιανουαρίου.

Η δεύτερη προέρχεται από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι και υπέβαλαν το αίτημα για αναβολή, για τουλάχιστον 3 με 4 μήνες, δηλαδή τον προσδιορισμό της ημερομηνίας για τις δεσμευτικές προσφορές στα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου του 2018. 

Εδώ βεβαίως να σημειώσουμε ότι υπάρχει και ο παράγοντας θεσμοί αλλά και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Μια νέα καθυστέρηση στην ήδη “κακοφορμισμένη” πώληση του ΔΕΣΦΑ είναι άγνωστο το πως θα αντιμετωπιστεί, την ίδια στιγμή που μια μετάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τον Απρίλιο θα έθετε εν αμφιβόλω την είσπραξη του τιμήματος της πώλησης εντός της επόμενης χρονιάς όπως έχει προϋπολογιστεί.

Εδώ να θυμίζουμε ότι η περίπτωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ και της είσπραξης των εσόδων είναι η μοναδική ενεργειακή αποκρατικοποίηση που θεωρείτο ως … ρεαλιστική, καθώς οι άλλες (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ) θεωρείται πρακτικά αδύνατο να ολοκληρωθούν εντός του 2018, παρότι έχει προϋπολογιστεί είσπραξη εσόδων.

Σημειώνεται ότι το αίτημα για μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών υπεβλήθη την περασμένη εβδομάδα όταν και επισκέφθηκαν το ΔΕΣΦΑ οι ενδιαφερόμενες εταιρείες. Θυμίζουμε ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει η κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U., Fluxys S.A. και N.V. Nederlandse Gasunie και η ισπανική εταιρεία  Regasificadora del Noroeste S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου