Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Πρόταση εξαγοράς των μετοχών της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ

Από το capital.gr
Πλήρης αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και εξαγορά των μετοχών της Shell στην ΕΠΑ Αττικής, είναι η πρόταση που θα καταθέσει στους Θεσμούς το υπουργείο Ενέργειας για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης. 

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί το θέμα των λιγνιτών να έχει ουσιαστικά διευθετηθεί και να απομένει πλέον η επικύρωση του κειμένου που..
έχει συμφωνηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια, εντούτοις υπάρχει μία ακόμη εκκρεμότητα, η οποία θα απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Ο λόγος για το θέμα της απομείωσης του μεριδίου της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά του αερίου, ένα ζήτημα που έπαιξε το ρόλο του ώστε το ΥΠΕΝ να ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία αλλαγής της διοίκησης της εταιρείας.

Το θέμα εν πολλοίς έχει ως εξής: η ΔΕΠΑ έχει παρουσία με μερίδιο 51% στις τρεις εταιρείες παροχής αερίου (ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και ΕΠΑ Αττικής) χωρίς όμως το μάνατζμεντ που ασκείται από τους ιδιώτες μετόχους που έχουν το 49% (ιταλική Eni σε Θεσσαλονίκη Θεσσαλία και Shell σε Αττική). Σε εκκρεμότητα επίσης υπάρχει και το θέμα του "value gap” δηλαδή της αποζημίωσης των ιδιωτών μετόχων των ΕΠΑ για την απώλεια του αποκλειστικού δικαιώματος που έχουν βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογράψει, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2018 ανοίγουν πλήρως οι αγορές της προμήθειας και οποιαδήποτε εταιρεία έχει δικαίωμα να δραστηριοποιηθεί στην αγορά.

Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της αγοράς αερίου, ουσιαστικά είχαν διπλό πρόσημο: Αφενός η κυβέρνηση και η ΔΕΠΑ καλούνταν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με τους ιδιώτες μετόχους των ΕΠΑ και αφετέρου η λύση αυτή να είναι αποδεκτή από τους θεσμούς.

Από το καλοκαίρι λοιπόν, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις, με κοινό παρονομαστή την πρόταση για μεγάλη μείωση της παρουσίας της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και την αντίστοιχη ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στην ΕΠΑ Αττικής. 

Για παράδειγμα ένα σενάριο ήθελε την ΔΕΠΑ να μένει στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας με μερίδιο έως 20% (και στις εταιρείες διανομής) και αντίστοιχα να εξαγοράζει δικαιώματα στο μάνατζμεντ της ΕΠΑ Αττικής ή ακόμη και μετοχές. Και ενώ κατά πληροφορίες η Eni εμφανιζόταν θετική αντίθετα η Shell κρατούσε κλειστά τα χαρτιά της. Επίσης οι συζητήσεις συναντούσαν εμπόδια και στους θεσμούς, που ζητούσαν τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ και την παραμονή της ως παθητικός μέτοχος μειοψηφίας και στις δύο ΕΠΑ.

Στις συζητήσεις με τους Θεσμούς, λοιπόν που ξεκινούν σήμερα, το υπουργείο ενέργειας προσέρχεται με νέα αναθεωρημένη πρόταση, η οποία θα προβλέπει τα εξής: Διενέργεια ανεξάρτητης αποτίμησης για τις ΕΠΑ από ανεξάρτητο διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο, πλήρη αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας με κάλυψη του value gap (και αποπληρωμή πιθανής διαφοράς στη ΔΕΠΑ) και εξαγορά όλων των μετοχών της Shell (49%) με ανάληψη του μάνατζμεντ της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ. 

Εφόσον η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή από την πλευρά των δανειστών τότε η ΔΕΠΑ θα χάσει την παρουσία της σε Θεσσαλονίκη Θεσσαλία και θα αξιοποιήσει πιθανά έσοδα από την Eni, το ταμείο που έχει (320 εκ. ευρώ διαθέσιμα) αλλά και το γεγονός ότι έχει μηδενικό δανεισμό, για να εξαγοράσει το μερίδιο και να καλύψει το value gap της Shell.

Η πρόταση που καταθέτει το ΥΠΕΝ, τέλος, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όντως υπάρχει ζήτημα με την παρουσία της Shell στην αγορά του φυσικού αερίου, μια παρουσία για την οποία ούτως ή άλλως η πετρελαϊκή ήταν εξαρχής διστακτική μετά την αποχώρηση το 2009 του έτερου μετόχου στην ΕΠΑ Αττικής της αμερικανικής Duke Energy. Εδώ και καιρό υπήρχε φημολογία στην αγορά ότι η Shell εξετάζει την αποχώρησή της, πληροφορία που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ στην πρότασή του, περιλαμβάνει την εξαγορά του μεριδίου της πολυεθνικής στην Αέριο Αττικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου