Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Το μεγάλο στοίχημα της Shell στην Κύπρο

Από το capital.gr
Η αρχή έγινε τον περασμένο Ιανουάριο με την εξαγορά από την Coral, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Motor Oil Hellas, της Lukoil Cyprus, η οποία είχε στο δίκτυό της 31 πρατήρια σε όλη την Κύπρο. Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε και επίσημα η έναρξη της λειτουργίας των πρώτων έξι ανακαινισμένων πρατηρίων που πλέον φέρουν το σήμα της Shell και σηματοδοτούν την επιστροφή στην κυπριακή αγορά της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών.

Και όπως ανήγγειλαν οι άνθρωποι της Coral αλλά και της..
κυπριακής θυγατρικής Coral Energy Products Cyprus  το σήμα "Shell” επιστρέφει με ισχυρές φιλοδοξίες και θα υποστηριχθεί με ένα ευρύτατο επενδυτικό πρόγραμμα που θα κυμανθεί στα 15 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη πενταετία.

Τα χρήματα θα επενδυθούν για την επέκταση του δικτύου και όχι μόνο αφού στους στόχους της Coral είναι εκτός από τα πρατήρια βενζίνης, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, να δημιουργήσει στην Κύπρο ένα πιλοτικό (σε πρώτη φάση) πρατήριο υγραερίου Lpg. Υπενθυμίζεται ότι η Coral Gas στην Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Τα αποκαλυπτήρια

Κατά τα αποκαλυπτήρια των νέων πρατηρίων και την εκδήλωση που σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της δραστηριότητας της Coral στην Κύπρο, ο υπουργός γεωργίας της Κύπρου Νίκος Κουγιάλης, αναφέρθηκε στη σημασία της δραστηριοποίησης στην κυπριακή αγορά ενός νέου ισχυρού παίκτη και τόνισε ότι εκείνο που περιμένει η κυβέρνηση και η αγορά είναι ανταγωνιστικές τιμές και σύγχρονα πρατήρια. Η δραστηριοποίηση της Coral και του σήματος Shell στην κυπριακή αγορά είναι βαρύνουσας για τα ενεργειακά δρώμενα και για τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της Shell , ο  General Manager Licensed Markets, Martin Lustenberger, πολύ επιτυχημένη τη συνεργασία  με την Coral, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για τη  Shell να συνεργαζόμαστε με εταιρείες που φροντίζουν το σήμα της. Περιμένουμε μετά την πολύ πετυχημένη συνεργασία στην Ελλάδα να συνεχιστεί η ίδια επιτυχία και στην Κύπρο, πρόσθεσε.

Ο Γενικός Διευθυντής της Coral Γ. Χατζόπουλος χαρακτήρισε από την πλευρά του ιστορική τη μέρα για την Shell και πρόσθεσε  ότι έχει εντυπωσιαστεί από την αγορά της Κύπρου. Θέλουμε να αναγνωριστούμε ως η εταιρεία με το καλύτερο service, τόνισε.

Η επένδυση

Πως όμως ξεκίνησε η επένδυση στην Κύπρο; Στις αρχές του έτους ο όμιλος της Motor Oil Hellas ανακοίνωσε την εξαγορά της δραστηριότητας της Lukoil στην Κύπρο. Η ρωσική εταιρεία που αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα, διέθετε στο δίκτυό της 31 πρατήρια και αποφάσισε να αποχωρήσει από την αγορά. Η Coral και ο όμιλος αποφάσισαν να επενδύσουν κοντά στα 10 εκατ. ευρώ και να κάνουν το μεγάλο βήμα και να μπουν στην αγορά της Κύπρου. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν έξι πρατήρια σε Λεμεσό και Λευκωσία, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς η  αλλαγή σημάτων και στα υπόλοιπα πρατήρια του δικτύου.

Παράλληλα όμως η Coral βλέπει σημαντική ευκαιρία και θα κινηθεί στοχευμένα για την απόκτηση νέων πρατηρίων και ενίσχυση της παρουσίας του σήματος Shell κυρίως στις περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.

Συγκεκριμένα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται ο αριθμός των πρατηρίων της Coral με το σήμα Shell από 31 να φτάσει τα 50. Προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος θα χρειαστούν επενδύσεις έως 15 εκ ευρώ. Κάθε χρόνο αναμένεται να προστίθενται περί τα 3 ως 4 νέα πρατήρια ενώ το μερίδιο αγοράς της εταιρείας από 9% σήμερα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το 15% μέχρι το 2022.

Η εταιρεία θέλει να αναπτύξει το δίκτυό της τόσο με ιδιόκτητα όσο και με συνεργαζόμενα πρατήρια, διατηρώντας τη μεικτή μορφή που είχε και το δίκτυο της Lukoil. Αυτή τη στιγμή 23 πρατήρια τα διαχειρίζονται πρατηριούχοι και 28 πρατήρια είναι CoCo (Company Owned, Company Operated).

"Στόχος της εταιρείας είναι να μεγαλώσει με στοχευμένες επενδύσεις και ανάπτυξη σε όλο το νησί  με νέα πρατήρια σε κεντρικά σημεία μέσα από τα οποία θα μπορεί να εξυπηρετεί σωστά και γρήγορα τους πελάτες” τόνισε ο κ. Χατζόπουλος.

Εκτός όμως από τους ποσοτικούς υπάρχουν και οι ποιοτικοί στόχοι, που αφορούν στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων όπως η πώληση διαφοροποιημένων προϊόντων, η κάρτα πιστότητας, τα ενισχυμένα καύσιμα κλπ. Ήδη από την πρώτη περίοδο ανάπτυξης των πρατηρίων διατίθενται τα κορυφαία διαφοροποιημένα καύσιμα της οικογένειας V-Power, η βενζίνη Shell V-Power 98 οκτανίων και το πετρέλαιο κίνησης Shell V-Power Diesel καθώς και η κάρτα διαχείρισης στόλου Coral Pass ενώ σύντομα θα λανσαριστούν στην αγορά και άλλες υπηρεσίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου