Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Η Πολιτεία της Νεμπράσκα Ενέκρινε την Κατασκευή του Αγωγού Keystone XL

Από το energia.gr
Ο αγωγός πετρελαίου Keystone XL εξασφάλισε τελικά την έγκριση της πολιτείας της Νεμπράσκα τη Δευτέρα, ξεπερνώντας το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο στην ολοκλήρωσή του. Η έγκριση ήρθε μετά από επταετή αναθεώρηση του σχεδίου από τη διοίκηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που είχε αρχικά απορρίψει την κατασκευή του αγωγού.

Η αρμόδια Επιτροπή της Πολιτείας της Νεμπράσκα ενέκρινε ..
την κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού Keystone XL με ψήφους 3-2. Και τα τρία μέλη της επιτροπής που ψήφισαν υπέρ ήταν Ρεπουμπλικανοί, ενώ κατά της κατασκευής του αγωγού τοποθετήθηκαν ένας Ρεπουμπλικανός και ένας Δημοκρατικός.

Η απόφαση της Επιτροπής καθιστά, ωστόσο, απαραίτητο το έργο Keystone XL να χρησιμοποιήσει μια εναλλακτική διαδρομή που εκτείνεται βόρεια από τη διαδρομή που είχε προταθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του έργου, TransCanada.

«Ως αποτέλεσμα της σημερινής απόφασης, θα προβούμε σε προσεκτική επανεξέταση της απόφασης της Επιτροπής, εκτιμώντας παράλληλα πώς η απόφαση θα επηρεάσει το κόστος και το χρονοδιάγραμμα του έργου», ανέφερε σε δήλωσή του ο Russ Girling, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TransCanada.

Ο αγωγός Keystone XL, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε $ 8 δισ., θα μπορεί να μεταφέρει κατά μέσο όρο 830.000 βαρέλια αργού ημερησίως. Είναι σχεδιασμένος να εκτείνεται σε μήκος 1.900 χλμ από την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Alberta του Καναδά και μέσω των αμερικανικών Πολιτειών της Μοντάνα, της Νότιας Ντακότα και της Νεμπράσκα.

Η Μοντάνα και η Νότια Ντακότα έχουν ήδη εγκρίνει την κατασκευή του αγωγού. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υπογράψει από τις 24 Μαρτίου εκτελεστική πράξη που επιτρέπει την ολοκλήρωση του έργου.

Ο Keystone XL αποτελεί επέκταση του βασικού πετρελαιαγωγού Keystone. Ο τελευταίος είχε προκαλέσει διαρροή 5.000 βαρελιών αργού στη Νότια Ντακότα την περασμένη Πέμπτη, αυξάνοντας τις ανησυχίες μεταξύ των αγροτών και των ακτιβιστών για ζητήματα περιβάλλοντος.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των ιδιοκτητών γης και άλλων κατοίκων της Νεμπράσκα», ανέφερε η Επιτροπή σε δήλωσή της. «Ωστόσο, εξετάζουμε πολύ προσεκτικά και τα οφέλη για τη Νεμπράσκα, ειδικά για τις κομητείες κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού. Τα φορολογικά έσοδα από ένα τέτοιο έργο μπορούν να βοηθήσουν στην ελάφρυνση των επιβαρυμένων γαιοκτημόνων, των κομητειών και των σχολικών περιοχών», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου