Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Γιατί πληρώνουμε ακριβά καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα

Από το euro2day.gr
Φόροι, ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τέλη, αλλά και κρατικές επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση στην αγορά σηκώνουν το κόστος ενέργειας για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα «ψιλά γράμματα» της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για τις ενεργειακές πολιτικές της Ελλάδας, που δεν παρουσιάστηκαν χθες στη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά βρίσκονται στις 143 σελίδες της έρευνας των τεχνοκρατών.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το ύψος των τιμών (σε δολάρια) της ενέργειας:


Τα 2/3 της τιμής της βενζίνης σε φόρους
Στην αμόλυβδη βενζίνη, η Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 έχει την τέταρτη υψηλότερη τιμή ανάμεσα σε 28 χώρες. Το ΙΕΑ σημειώνει ότι στο πρώτο τρίμηνο ήταν στο 1,62 δολ. ανά λίτρο και πριν από τη χώρα μας είναι κατά σειρά οι Νορβηγία, Ολλανδία και Ιταλία. Το μερίδιο των φόρων στην τελική αξία αντιστοιχεί στο 65% και η χώρα μας έχει τη δεύτερη συνολική υψηλή φορολογία, μετά τη Νορβηγία 67%.

Στο ντίζελ κίνησης, τα μισά χρήματα (51%) που δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές και επιχειρηματίες για τα οχήματά τους πάνε σε φόρους. Το ΙΕΑ υπολόγισε την τιμή σε 1,36 δολάριο.

Πανάκριβο φυσικό αέριο
Τη δεύτερη υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου πληρώνουν οι Έλληνες, προκειμένου να ζεσταθούν στις κατοικίες τους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΙΕΑ για το 2016, τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν 100 δολάρια τη MWh το φυσικό αέριο, αν και το ποσοστό φορολογικής επιβάρυνσης (17%) είναι από τα χαμηλότερα στις 28 χώρες. Προηγείται της Ελλάδας η Σουηδία, με τιμή πάνω από τα 120 δολάρια, με τους φόρους να αντιστοιχούν στο 45% της τιμής.

Η επισήμανση που έγινε από τους υπεύθυνους της ΙΕΑ είναι πως στο φυσικό αέριο η αγορά λιανικής φυσικού αερίου παραμένει κλειστή και απελευθερώνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Αντίθετα με τα νοικοκυριά, η βιομηχανία απολαμβάνει φθηνό αέριο. Η χώρα μας είναι στη 15η θέση, με μέση τιμή το 2016 στα 28 δολάρια ανά Mwh. Βέβαια, η φορολογική επιβάρυνση (21%) ως προς την τελική τιμή είναι η τέταρτη υψηλότερη για την εγχώρια βιομηχανία.

Ο ανταγωνισμός βαστά... τις τιμές στο ρεύμα
Στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως σημείωσε και στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ, «η Ελλάδα δεν είναι ούτε ακριβή, ούτε φθηνή». Πρόσθεσε δε το υψηλό μερίδιο που κατέχει ακόμη η ΔΕΗ  στη λιανική.

Η χώρα μας όμως έχει το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό επιβάρυνσης από φόρους, χρεώσεις και τέλη στους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Αυτό το 2016 ανερχόταν στο 32% και η τελική τιμή κατατασσόταν στη 12η θέση, μεταξύ των 28 χωρών.

Όπως σημειώνει η έκθεση του Οργανισμού, από το 2014 έως το 2016, οπότε και δραστηριοποιήθηκαν οι ιδιώτες προμηθευτές μετά την απελευθέρωση της λιανικής το 2013, οι τιμές μειώθηκαν για τα νοικοκυριά κατά 19% και 30% για τη βιομηχανία. Οι οικογένειες στη χώρα μας πληρώνουν 191 δολάρια ανά Mwh.

Οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν την 14η υψηλότερη τιμή, αλλά οι έμμεσες χρεώσεις (φόροι, τέλη κ.λπ.) φέρνουν τη χώρα στο έκτο σκαλί της κατάταξης ως προς τη φορολογική επιβάρυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου