Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Στα 792 εκατ. ευρώ το εύλογο τίμημα για το 66% του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τους εργαζόμενους της εταιρίας

Από το worldenergynews.gr
Τουλάχιστον 792 εκατ. ευρώ πρέπει να πουληθεί το 66% του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με την άποψη του προέδρου των εργαζομένων της επιχείρησης  Απόστολου Θάνου. 

Μιλώντας στο World Energy News, ο κ. Θάνος υποστηρίζει πως σε περίπτωση που το τίμημα διαμορφωθεί οριακά πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, ποσό που είχε προσφέρει η SOCAR στον πρώτο διαγωνισμό και ο οποίος ακυρώθηκε στη συνέχεια, τότε θα πρόκειται για
… ξεπούλημα. 

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΔΕΣΦΑ, θεωρεί ότι ο ισχυρισμός του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα, ότι η πώληση του διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση είναι επί της ουσίας ψευδής. 

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο, τα έσοδα που θα προκύψουν από την ρευστοποίηση του 31% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο (το υπόλοιπο 35% θα μεταβιβαστεί από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων) θα είναι πενιχρά. 

Ο κ. Θάνος υποστηρίζει ότι το τίμημα των 792 εκατ. ευρώ προκύπτει από την αναπόσβεστη αξία του ΔΕΣΦΑ που σήμερα ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ. Και διευκρινίζει ότι στην περίπτωση που έβγαινε προς πώληση το 100% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ το τίμημα θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 1,2 δις. ευρώ, καθώς είναι η τρέχουσα αξία της εταιρείας χωρίς να αποτιμώνται οι μελλοντικές εισροές δηλαδή τα έσοδα από το δίκτυο διανομής φυσικού αέριου. 

Επιπλέον, υπάρχει και η ανάκτηση εσόδων ως αποζημίωση για τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του κόστους δικτύου από την εποχή που δημιουργήθηκε η εταιρεία. 

Συγκεκριμένα, ο νέος αγοραστής θα έχει το δικαίωμα να εισπράξει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ από τους καταναλωτές και χρήστες του φυσικού αερίου. 

Κατά της πώλησης και των απολύσεων 

«Η ανάλυση των στοιχείων δείχνουν ότι το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ είναι «ψίχουλα» όταν ο ΔΕΣΦΑ εμφάνισε προ φόρων κέρδη ύψους 49,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε λιγότερα από δέκα χρόνια ο αγοραστής θα πάρει πίσω τα λεφτά του», αναφέρει ο κ. Θάνος και διευκρινίζει ότι «η διαφωνία σχετικά με την πώληση της εταιρίας ουδόλως έχει ως βάση περιεχομένου τη διατήρηση της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου από τους εργαζόμενους». 

Προσθέτει δε ότι η διαφωνία τους έγκειται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι πρόκειται για ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας. 

Και καταλήγει λέγοντας ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων ζήτησε από την πολιτική ηγεσία να δεσμεύσει τον αγοραστή να μην κάνει απολύσεις για τα επόμενα τρία χρόνια και οι εργαζόμενοι να αξιολογηθούν από τον νέο τους εργοδότη. 

Σημειώνεται πως στον ΔΕΣΦΑ απασχολείται σήμερα ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων που αγγίζει τα 570 άτομα, εκ των οποίων τα 200 είναι με σύμβαση αορίστου χρόνου και τα υπόλοιπα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου