Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Energean: Θετικά τα Πρώτα Αποτελέσματα Από τις Δύο Παραχωρήσεις στο Μαυροβούνιο

Από το energia.gr
Η Energean Oil & Gas δημοσίευσε σήμερα την πρώτη έκθεση Competent Persons Report ( CPR) για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα που διαχειρίζεται στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με την οποία οι δυνητικοί αξιοποιήσιμοι πόροι ανέρχονται αθροιστικά στα 1,8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 144 εκατ. βαρέλια ανακτήσιμων υγρών.

Η έκθεση συντάχθηκε από την Netherland Sewell & Associates ( NSAI) και αναφέρει λεπτομερείς εκτιμήσεις για..
το ύψος των ανακτήσιμων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στα δύο οικόπεδα (4218-30 και 4219-26).

Η Energean είναι σήμερα ο αποκλειστικός φορέας εκμετάλλευσης των υπεράκτιων οικοπέδων 4218-30 και 4219-26, μετά την υπογραφή -το Μάρτιο του 2017- της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ της εταιρείας και του κράτους του Μαυροβουνίου. Τα δύο οικόπεδα καλύπτουν έκταση 338 km2 σε μικρό θαλάσσιο βάθος.

Η έκθεση CPR αποτελεί μέρος της πρώτης τριετούς φάσης ερευνών, η οποία περιλαμβάνει την εκτέλεση μιας σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων που καλύπτει τα δύο οικόπεδα, καθώς και γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες. Η σεισμική έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018. Το συνολικό κόστος αυτής της αρχικής φάση ερευνών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε $ 5 εκατ.

Η CPR αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον προσδιορισμό του δυναμικού της θαλάσσιας περιοχής του Μαυροβουνίου, ο οποίος επί του παρόντος είναι ανεπαρκής, παρά το γεγονός ότι έγιναν ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια γεωτρήσεων από άλλες εταιρείες στα τέλη του 20ου αιώνα, οι οποίες όμως δεν αξιοποιήθηκαν εμπορικά.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της CPR, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε ότι η CPR αναδεικνύει περαιτέρω ότι το Μαυροβούνιο βρίσκεται στην ‘καρδιά’ του ανεκμετάλλευτου δυναμικού της ανατολικής Αδριατικής, ενώ πρόσθεσε ότι η περιοχή παραμένει ουσιαστικά ανεξερεύνητη, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να διαθέτει ένα σημαντικό πετρελαϊκό σύστημα. «Η θαλάσσια περιοχή της δυτικής Αδριατικής είχε αξιόλογη παραγωγή υδρογονανθράκων -πετρελαίου και αερίου- για περισσότερα από 50 χρόνια και πιστεύουμε ότι το ίδιο συμβαίνει και στα ανοικτά του Μαυροβουνίου».

«Με εμπειρία ερευνών στη Δυτική Ελλάδα, η Energean έχει αναπτύξει μια λεπτομερή γνώση της γεωλογίας της περιοχής και δεσμεύεται να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης και να απελευθερώσει τη δυναμική των υδρογονανθράκων στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου