Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

"Πράσινο φως" στο πρόγραμμα ανάπτυξης της Energean για το κοίτασμα στο Δυτικό Κατάκολο

Από το energypress.gr
Στην έγκριση του προγράμματος της Energean Oil & Gas για την ανάπτυξη της παραγωγής της περιοχής εκμετάλλευσης στο Δυτικό Κατάκολο, προχώρησαν η ΕΔΕΥ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Το πρόγραμμα πήρε αριθμό πρωτοκόλλου στις 21 Αυγούστου και προ ημερών αναρτήθηκε στην Διαύγεια η σχετική ανακοίνωση, γεγονός που σημαίνει ότι σειρά τώρα παίρνει η εκπόνηση της τελικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

Αμέσως μόλις αυτή ολοκληρωθεί, θα υποβληθεί ..
προς γνωμοδότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ θα ακολουθήσει και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Energean Oil & Gas προτίθεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση προς τα τέλη του 2018, ενώ ο προγραμματισμός παραπέμπει σε έναρξη των εργασιών γεώτρησης το χειμώνα του 2019-2020.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για διαπιστωμένο κοίτασμα, που σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της εταιρείας διαθέτει περίπου 10 εκατ. βαρέλια απολήψιμου πετρελαίου, οι γεωτρήσεις θα αφορούν την παραγωγή, και όχι την έρευνα, όπως συμβαίνει στις ανεξερεύνητες περιοχές.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει σε πρόσφατη ημερίδα στον Πύργο Ηλείας ο Δρ. Ντ. Νικολάου, μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει δαπανήσει περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια για την υλοποίηση του έργου, το οποίο παρακολουθείται στενά από επιτροπή που έχει οριστεί από το ΥΠΕΝ με τη συμμετοχή γεωφυσικών, περιβαλλοντολόγων και οικονομολόγων.

Σε όλες τις μελέτες έχουν, μεταξύ άλλων, ληφθεί υπόψιν όλα τα σεισμολογικά δεδομένα της περιοχής και έχουν μελετηθεί τα ρήγματα, ενώ για τις εγκαταστάσεις, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε ράγες, προκειμένου να είναι εφικτή η εύκολη απομάκρυνσή τους στο τέλος της ανάπτυξης του κοιτάσματος, ακολουθείται ο υψηλός αντισεισμικός συντελεστής που ισχύει για την περιοχή του Πύργου.

Οσο για περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Δ. Κατάκολο, αυτές ανέρχονται σε πέντε. Πρόκειται για:

Την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία αποτελεί και τον οδηγό για το έργο και έχει εκπονηθεί από πανεπιστημιακούς φορείς, ενώ έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΝ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Την Περιβαλλοντική Μελέτης Βάσης, (α’ φάση), η οποία έχει εκπονηθεί από την Energean και έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΝ.
Την Περιβαλλοντική Μελέτης Βάσης, (β’ φάση), η οποία επίσης έχει εκπονηθεί από την Energean και έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΝ.
Τον Προκαταρκτικό Προσδιορισμό Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων, ο οποίος έχει εκπονηθεί και θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με εμπλεκόμενες αρχές (αρχαιολογική υπηρεσία, υπόγεια ύδατα, Δασαρχείο, Λιμεναρχείο).
Την τελική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, η εκπόνηση της οποίας έχει ξεκινήσει και θα απαιτήσει 12 έως 14 μήνες, προκειμένου αμέσως μετά να υποβληθεί προς έγκριση στο ΥΠΕΝ και προς διαβούλευση-γνωμοδότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Η έγκριση της μελέτης συνεπάγεται και τη λήψη άδειας παρέμβασης στον χώρο που έχει επιλεγεί για την εκτέλεση της γεώτρησης.
Εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις (ο κ. Νικολάου είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ότι χρειάσθηκε περισσότερος από ενάμισι έτος για την παράδοση των δεδομένων της περιοχής από το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία), το πλάνο της Energean παραπέμπει σε έναρξη γεώτρησης τον χειμώνα του 2019. Η γεώτρηση θα γίνει από τη στεριά και χωρίς καμία παρέμβαση στην θάλασσα ή στον βυθό. Σε πρώτη μάλιστα φάση το εξαγόμενο φυσικό αέριο θα επανεισπιέζεται στο κοίτασμα, υποβοηθώντας στην εξόρυξη του πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου