Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Πρατηριούχοι: 3 προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του σώματος Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ)

Από το worldenergynews.gr
Η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), είχε επισημάνει στο παρελθόν την πλημμελή λειτουργία των ΚΕΔΑΚ σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 του Ν.3335/2005, περιγράφονται ακριβώς οι αρμοδιότητες των ΚΕΔΑΚ, όπως, «Τα ΚΕΔΑΚ ασκούν επιτόπιο έλεγχο σε εγκαταστάσεις και άλλα μέσα διύλισης, αποθήκευσης , μεταφοράς, τελικής πώλησης και γενικότερα, διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων, καθώς και οποιασδήποτε μορφής βιομηχανικές ή άλλες εγκαταστάσεις, όπου πιθανολογείται ότι αποθηκεύονται ή διακινούνται πετρελαιοειδή προϊόντα». 

Τα κλιμάκια ελέγχου διακίνησης καυσίμων (Κ.Ε.Δ.Α.Κ) είχαν..
περιορισθεί κατά το παρελθόν σε ελέγχους, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, στα  πρατήρια καυσίμων της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και με μικρότερη συχνότητα ελέγχων στα πρατήρια καυσίμων της Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή δημοσίευμα για τις προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να θέσει σε δράση τα απενεργοποιημένα Κ.Ε.Δ.Α.Κ., για τον έλεγχο και την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων, λαθρεμπορία κ.λπ., η Π.Ο.Π.Ε.Κ. συμφωνεί απόλυτα, θέτει όμως για την επιτυχία των ελέγχων τα εξής ερωτήματα.

1. Υπάρχει κεντρική βάση δεδομένων, όλων των δεξαμενών (Υπόγειων, Υπέργειων, Κινητών),  αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων;

2. Αν δεν υπάρχει πώς θα ελέγχονται, τυχαία; 

3. Μήπως οι έλεγχοι περιορισθούν εκ νέου στους συνήθεις υπόπτους, δηλαδή μόνον στα πρατήρια καυσίμων; 

Αν η πρόθεση του Υπουργείου για την νέα εκστρατεία ελέγχων είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή, είναι απολύτως απαραίτητο να προηγηθεί η απογραφή και η καταγραφή άμεσα σε κεντρική βάση, όλων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και των πάσης φύσεως δεξαμενών, υπόγειων, υπέργειων και κινητών, διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου