Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Citigroup: Ετοιμαστείτε για έλλειψη προσφοράς πετρελαίου το 2018

Από το capital.gr
Όσοι φοβούνται πως η αγορά πετρελαίου θα πλημμυρίσει από την προσφορά του ΟΠΕΚ τον επόμενο χρόνο, καλύτερα να αρχίσουν να προετοιμάζονται για ακριβώς το αντίθετο: δηλαδή έλλειψη προσφοράς, προειδοποιεί η Citigroup.

Πέντε χώρες του καρτέλ – Λιβύη, Νιγηρία, Βενεζουέλα, Ιράν και Ιράκ – ενδέχεται να παράγουν ήδη στην μέγιστη δυναμικότητά τους φέτος, δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο περιθώριο του  S&P Global Platts APPEC Conference στη Σιγκαπούρη ο Ed Morse, επικεφαλής ερευνών παγκόσμιων εμπορευμάτων της τράπεζας. Αντί λοιπόν να σημειωθεί..
ραγδαία αύξηση της παραγωγής, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης ελλείμματος προσφοράς στις αρχές του 2018, λόγω των ασθενέστερων επενδύσεων στην εξερεύνηση και την ανάπτυξη, σημείωσε ο ίδιος.

"Ο φόβος στην αγορά ήταν μήπως η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξηθεί δραματικά”, σημείωσε ο Morse. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αντί για αυτό μπορεί να έχουμε "ένα έλλειμμα προσφοράς, που μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σφιχτή αγορά”

Σημειώνεται πως το πετρέλαιο  διαπραγματεύεται τουλάχιστον 50% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ που πέτυxε στα μέσα του 2014 λόγω των προβληματισμών που επικρατούν στην αγορά για το κατά πόσο οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ είναι σε θέση να επαναφέρουν την ισορροπία στην αγορά του μαύρου χρυσού εξουδετερώνοντας την υπερβάλλουσα προσφορά. Η σύνοδος του ΟΠΕΚ στην Βιέννη την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια συμφωνία για επέκταση η εμβάθυνση των περικοπών στην παραγωγή αργού πέραν του πρώτου τριμήνου του 2018, ενώ η πιθανή ανάκαμψη της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ "βαραίνει” επίσης τις προοπτικές των τιμών. 

Αν ο ΟΠΕΚ επεκτείνει χρονικά τις περικοπές της παραγωγής, τότε θα επιταχυνθεί η διαδικασία προς μια πιο σφιχτή αγορά, δήλωσε ο Morse, προσθέτοντας ότι η πηγή της συμπίεσης της προσφοράς θα είναι πιθανώς ο ΟΠΕΚ και όχι οι παραγωγοί εκτός του καρτέλ. "Δεν υπάρχει περιθώριο να κάνουν περισσότερα", είπε, αναφερόμενος στα πέντε έθνη.

"Βλέπουμε όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι δεν είναι οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, ούτε οι ανεξάρτητες πετρελαϊκές που υστερούν σε νέες επενδύσεις, αλλά οι χώρες του ΟΠΕΚ, ιδιαίτερα αυτές οι πέντε", πρόσθεσε ο ίδιος. 

Όπως εξήγησε, στο Ιράν οι επενδυτές μπορεί να είναι ευάλωτοι στις αμερικανικές κυρώσεις, ενώ οι όροι των συμβολαίων του Ιράκ δεν είναι ανταγωνιστικοί. Η Λιβύη και η Νιγηρία από την άλλη έχουν επαναφέρει όση περισσότερη παραγωγή μπορούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου